Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2011 21:20 - Стара Загора и Варна - наследници на легендарната Атлантида?
Автор: alexanderherzdorf Категория: История   
Прочетен: 5138 Коментари: 9 Гласове:
7

Последна промяна: 01.08.2011 21:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„На този остров, именуващ се Атлантида, възникнало удивително по своето величие и могъщество царство, чиято власт се разпростряла по целия остров и на част от материка и навръх това, от тази страна от пролива, те завоювали от Либия до Егихет и от Европа до Тирения” – по този начин в своя диалог „Тимей” Платон описва могъществото на една легендарна държава, намирала се в сърцето на Атлантика, отвъд Херкулесовите стълбове(Гибралтарскаят проток). Оттам, според Платон, опирайки се на своето могъщество, тя се впуснала в експанзия и покорила огромни територии. Самият Платон научил тази история от своят учител Солон, чиито източник пък били египетските жреци. Предадена в диалозите „Тимей” и „Критий” тя поема по пътя на безсмъртието и до днес все още завладява разума и въобръжението на хората.

image

Платон 


Нова страница в тази легенда открива книгата на видният американски адвокат, изследовател и политик от ирландски произход Игнейшъс Донъли(1831-1901 г.) „Атлантида: светът преди потопа”, публикувана през 1882 г. Обосновавайки своите твърдение с демографски изследвания, расови, религиозни, културни и архитектурни съпоставки, геологически изследвания и много други, Донъли излага теорията че легендарният остров вдействителност е съществувал и се е превърнал в своеобразен мост на културата, положил началото на цивилизацията от двете страни на океана, чрез свои преселници.

image

Игнейшъс Донъли


Според Донъли преселниците-атланти, след изчезването на своята родина, станала жертва на разрушително наводнение, предизкано от топенето на ледниците по време на края на последният ледников период около 8 000 г.пр.Хр, се пръснали по света и дали основите на всяка нова цивилизация, която възникнала впоследствие. Местата по които се разпръснал народа на Атлантида били Латинска Америка, Амазония, Месопотамия, Египет, Средна Азия, Анатолия, Балканите, Черноморието, Ирландия и крайбрежието на континента Европа. В книгата си Донъли характеризира моста на културите чрез редица аналогии, сред които култа към слънцето в Египет и Перу, пирамидите в Египет и Централна Америка, древното ирландско архитектурно наследство с това на Балканите и др. Според автора всички древногръцките божества и герои, както и техните събратя в редица други митологии, били просто царе, царици и герои на Атлантида, които историческата памет на народите запазила и трансформирала в същества с божествен и полубожествен характер. Със същият довод Донъли обяснява и историите за райските градини – Еденските градини, Елисейските поля, Градините на Хесперидите и дори Асгард са всъщност поля са частици от запазената историческа памет на народите за съществувалата някога Атлантида.

 С своята книга Донъли публикува и карта, в която са очертани границите на Атландита и териториите, които попадат под нейно влияние, след катаклизма и разселването на атлантите по света. Интересен е факта, че тук влизат също така земите на Тракия и Черноморският басейн, като тук вече това твърдение може да бъде потвърдено с факти, за наистина съществувала уникална за времето си цивилизация по тези земи.

image

картата на Донъли

 През 1972 г. край Варна е открито най-старото златно съкровище в света. По типичен за тогавъшната археология маниер предметите са определени само като украшения. Ситуацията обаче се променя след като за откритото съкровище била попитана баба Ванга, която отговорила кратко и ясно: „Това са транспортири и пергели.”. Едва години по-късно едно ново широко научно изследване, изведе открититя от Варненският некропол на нови висоти. Бяха открити уникални математически закономерности, които доказаха, че древните жители по българските земи са притежавали едно изключително знание в математиката и са положили основите на геометрията и алгебрата далеч преди останалите народи. За пример могат да послужат числото Фи, Питагоровата теорема, значението на перпендикуляра, като всички те бяха заложени в откритото Варненско съкровище като закономерности на геометрични уреди.

image

Варненското съкровище

Радиовъглероден анализ датира златото на вързаст от 4 600-4 200 година преди Христа, тоест с две хилядолетия по стара от Класическия Египет. Притежаващ отлични уреди за навигация този народ, чиито центрове били градовете Стара Загора и Варна, се превърнал на господар па Черноморието, за което свидетелства мед, открита по поречието на р. Днепър, добива по същото време време и произхождаща от Старазагорския регион.

image

Атлантида 


Именно днешна България се явява център на тази древна цивилазиция, която е смятана за най-древната в света. Това твърдение се поддържа не само от български историци и археолози, но и от такава от световна величина като сър Колин Ренфрю от Великобритания и принц Микаса от Япония. Но откъде този народ е придобил това уникалко за времето си знание. Според книгата на Донъли тези земи се явяват пряк наследник на цивилазацията на Атлантида. Интересно е също научното изследване, което посочва, че гените на древният народ, съществувал по тези земи, се носят и в голяма от днешните българи. Хипотезата за Стара Загора и Варна като наследници на Атлантида обаче поражда твърде много въпроси, но едно обаче се знае със сигурност – независимо дали това твърдение ще бъде доказано, по тези земи се е развила най-древната цивилизация в света. 


image

Интересни очертания на морското дъно на предполагаемо местонахождение на Атлантида




Гласувай:
7



1. raders - Интересна фантастика
01.08.2011 22:03
Интересна фантастика
цитирай
2. syrmaepon - А радвам се,че
02.08.2011 10:06
името на Стара Загора стои сред наследниците на Атлантида,макар и да не разбрах защо )))) В медния рудник край града се е произвеждала мед и сигурно се е изнасяла,защо пък не,просто тук имало находище.
цитирай
3. dolsineq - И все пак Некропола е факт!
02.08.2011 11:13
И все пак Некропола е факт!
цитирай
4. cucu - Некрополът е факт, наистина, ...
02.08.2011 12:36
...но той не доказва ТОЧНО ТАЗИ хипотеза. Тоест имам предвид, че около този факт могат да се градят много хипотези и това е само една от тях. Но определено смятам, че истинските находки са на дъното на Черно море. Пък дори и да не се окажат от Атлантида..
цитирай
5. анонимен - Няма нищо вярно.
02.08.2011 20:16
Атлантида е била в Атлантическия океан, който затова се нарича така.
Прочети книгата на Гюнтер Кершенер " В търсене на Атлантида".
цитирай
6. alexanderherzdorf - Атлантида е била в Атлантическия ...
02.08.2011 20:24
poligor написа:
Атлантида е била в Атлантическия океан, който затова се нарича така.
Прочети книгата на Гюнтер Кершенер " В търсене на Атлантида".


Става дума за тукашните земи като непряк наследник, чрез пристигнали бежанци след катастрофата и чрез пренесеното знание, както говори Донъли.
цитирай
7. анонимен - фантасмагории на ента степен. Р...
03.08.2011 13:09
фантасмагории на ента степен.Развинтена фантазия има автора.Добре,че е била баба Ванга да каже на археолозите кое какво е било.Че ако не беш Ванга нямаше да има археология по нашите земи. Те тъпите дори не са се сетили,че откритите предмети са инструменти,оборудване от стара атомна централа.Елементи от атомен реактор.Добре,че беше баба Ванга да ни просветли.Сега ще чакаме да се появи и някой дядо Ванчо да ни казва кое какво е.
цитирай
8. balkan1 - така си е
05.08.2011 15:11
Има доста фантасти НО по опасни са УЧЕНИТЕ с дипломи които нищо старо не забравят и нищо ново не научават.
За това и информацията за Българският календар липсва от образователната ни програма въпреки че има датировки по него -
http://balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831
цитирай
9. анонимен - Новый Женский форум
23.10.2012 21:47
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=1375">ссылка</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. www.justlady.ru – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexanderherzdorf
Категория: История
Прочетен: 707690
Постинги: 121
Коментари: 926
Гласове: 858
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930