Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2011 15:22 - Комунист ли е Ботев? - развенчаването на лъжата
Автор: alexanderherzdorf Категория: История   
Прочетен: 9117 Коментари: 7 Гласове:
12

Последна промяна: 07.01.2012 19:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Комунист ли е Ботев? – развенчаването на лъжата

 image

Христо Ботев

 В продължение на много дълго време, още от 30-те години на ХХ век, комунистите в България неуморно налагаха виждането и идеята, че един от най-видните български революционери от времето на Възраждането Христо Ботев е изповядвал комунистическата идеология и едва ли не е бил краен комунист. Промените обачи позволиха върху творчеството, живота и дейността на Ботев да се насочат и други, по-независими изследвания, което постепенно да започнат да развенчават и разпръскват лъжата на ЦК на БКП за комунистическата идеология на този велик българин. Откъде обачи тръгва и се корени тази лъжа? Как после тя се превръща в официална тема и е писана в учебници и книги? Или накратко, как беше откраднат Ботев.

 Всичко започва с някакво анонимно писание, наречено „Символ-верою на българската комуна”, за което упорито се твърди, че е оставено от перото на Ботев. Текстът на този документ е следния:

 

Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.

И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.

И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.

И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.

Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.

Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.”

 

Датата, с която е подписано се води 20 април 1871 г., а градът – Галац. Интересно е обаче, че за първи път този документ се споменава едва през 1921 г. в писма на ЦК па БКП, а е отпечатан в средата на 30-те години от Георги Бакалов, виден комунист, който уж се занимава с история на българското Възраждане, чрез псевдо-научни трудове и паралелно с това издава брошури на Маркс, Енгелс и Плеханов. „Символ-вероюто”, което Бакалов отпечатва обаче остава без посочен източник и без намерен оригинал. Оригинална форма на този документ не е намерена и до ден днешен, което все повече доказва, че той най-вероятно е плод на болшевишкият мозък и е фалшифициран, с цел Ботев да бъде превърнат в символ на комунистическата идея в България, която уж е пропагандирал още от време оно. Историческите факти обаче също гледат в друго посока, безмилостно разбивайки комунистическите лъжи.

Като за начало следва да се отбележи, че Ботев никога не е бил под влияние на идеите на Маркс и Енгелс. За сметка на това Ботев обаче е силно повлиян от учението на руски и западни философи и  мислители-анархисти, като княз Пьотр Кропоткин(1842-1921), Михаел Бакунин(1814-1876) и французина Пиер-Жозеф Прудон(1809-1865). Освен това Ботев поддържа връзки с руския революционер и анархист Сергей Нечаев, с който дори се срещат два пъти и поддържат приятелски отношения(срещите им стават в периода края на юли, началото на август и края на ноември, началото на декември 1869 г.) По време на втората среща Нечаев се подготвя да замине за Женева.


image

Михаил Бакунин


image

княз Кропоткин

image

Прудон
 

Паралелно с това Ботев също така е бил много добре запознат и е бил под влиянието на други видни руски мислители и философи от този период, които също са проповядвали  идеите на анархизма. Такива имена за Александър Херцен(1812-1870), Николай Чернишевски(1828-1889) и Николай Добролюбов(1836-1861). Не остава чужд на Ботев и Висарион Белински(1811-1848). От следните факти можем да изведем извода, че Ботев отново няма нищо общо с комунистическите идеи на Маркс и Енгелс, а напротив той е анархист, той дружи с анархисти, интересува от техните идеи и е под влиянието на техните класици. За това могат да бъдат изведени и примери от неговото литературно творчество, начело с памфлета „Смешен плач”:

 

image

Херцен

image

Белински

image

Добролюбов

image

Чернишевски

image

Нечаев
 

„Плачете за Париж, столицата на разврата, на цивилизацията, школата на шпионството и робството; плачете, филантропи, за палатите на страшните вампири, на великите тирани - за паметниците на глупостта, на варварството, изградени с отсечените глави на толкова Предтечи, на толкова велики мислители и поети, с оглозганите кости на толкова мъченици за насущния хляб, - плачете! - лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти! 
        Кълнете комунистите, че съсипаха столицата ви и измряха с разбойническите за вас думи: свобода или смърт, хляб или куршум! Плюйте на техните трупове и на труповете на онези жертви на цивилизацията, кои сте прегръщали и прегръщате в лицето на жените си, на сестрите си, на майките си и днес наричате бесни блудници, защото имаха още сила да се хванат за оръжие и избавят от вертепа на разврата! Хвъргайте кал и камъни връх гроба на Домбровски, защото не стана слуга на някоя коронясана глава, а поборник на велика идея, на висока цел и с гърди твърди се опря на предателите на Франция и виновниците на толкова злочестини в човещината. 
        Цял свят оплака Париж, цял свят прокле комунистите, и нашата бедна журналистика и тя не остана надире, и тя заплака за бездушното и прокле разумното.Смешен плач! Като че от Нимврода до Наполеона, от Камбиза до Вилхелма войната не представя едни и същите зрелища, една и същата цел с едни и същите средства. Като че Наполеон, в името на цивилизацията и Вилхелм, в името на божия промисъл, не направиха повече зло, повече варварство в 19-ий век, отколкото напр. Александър Македонски с походите си преди толкова векове. Но там е варварството, там са укорите и проклятията, дето робът, човекът, като не чуят думите му, разума му, улавя се за крайност и се бори на живот и смърт, доколкото му позволяват средствата, които са низки, защото са малки, а малки само затуй, защото им са ги отнели господарите. Тогава човекът наричат разбойник, развратник, низък и варварин! Такива бяха и комунистите. 
        Християнството има своите мъченици, доде нарече роба "син божий, син человеческий"; има ги и революцията, за да "направи скитника гражданин"; има ги и ще ги има и социализмът, който "иска да направи човека повече от син божий и гражданин - не идеал, а същ човек, и от него да зависи градът, а не той от града". Християнството, революцията и социализмът - монархията, конституцията и републиката - те са си фактове и епохи исторически, кои ще отрече само тоя ум, който не признава прогреса в человечеството. 
        Училището и само училището, казва баба Македония, ще избави Европа от социален преврат - училището и само училището, повтаряме ний, ще я приготви за тоя преврат; но не училището на Златоуста и Лойола, на Вилхелма и Наполеона, а онова на Фурие и Прудона, на Кювие и Нютона - и училището житейско. 
        Комунистите са мъченици, защото не са важни средствата в борбата им за свобода, а идеята на тази борба. "И свободата ще има свойте езуити", казва Гейне. 
        Нека сега нашата журналистика задържи сълзите си, както ще ги задържи в европейската - за да оплаче други столици, други варварства и страдания, кога робът извика на господаря си: кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит - звяр или риба? ... И ще бъде ден - ден първий.”

 

Именно тук Ботев споменава и името на Прудон. Думата комунист тук е използвана в значие участник в комуната и няма нищо общо с куманоидното значие. Освен това идеите на Ботев си личат и в редица други негови произведения и най-вече в поезията му. Там той говори многократно против стария ред, против старите традиции и против християнската религия и църква. Върховният идеал на Ботев се явява свободата, но тук би следвало да отбележим разликата между неговото виждане за свобода и това на други български възрожденци-революционери. Ботев търси социалната свободата, освобождението от тиранията и въвеждането на някакво по-справедливо общество(в никакъв случай обаче не мечтае за комунизъм), докато Левски и Раковски изповядват например доста по-различни виждания, като  акцентират на патриотичното и националното. Показателен е например факта, че името „България” се споменава само и един път в цялата поезия на Ботев – в стихотворението „Обесването на Васил Левски”:

 

„Плачи! Там близо край град София

стърчи, аз видях, черно бесило,

и твой един син, Българийо,

виси на него със страшна сила.”

 

Всичко изведено до тук обаче не показва, че пред Ботев не трябва да се прекланяме и да имаме велико уважение към неговия принос. Като истински възрожденски герой, той дава живота си в името на борбата и оставя своите кости до склоновете на Врачанския Балкан. Огромното литературно наслество, което Ботев ни е оставил е от изключителна ценност и то не бива да спира да се изучава и в него да се търсят знаци и поуки. Не случайно Ботев е бил наричан гений. Факт е обаче и е показателно, че Ботев и неговото творчество са станали жертва на престъпната комунистическа идеология и предателите от ЦК на БКП, които като никои други преди тях и след тях, налагат монопол върху него и неговото творчество и имат наглостта да публикуват фалшиви писания, позовавайки се на святото за българския народ име на поета. Дори и анархист, Ботев винаги ще бъде велик с неговия принос и неговото име ще остане вечно в нашата история и в нашата литература, като показателен пример за велик творчески ум и велико сърце, оставило толкова много след себе си. Именно затова е наш дълг да пазим Ботев такъв, какъвто е и да държим неговото творчество неопетнено от партийните пристратия и лъжи на болшевишките предатели.

image

Ботев

 






Гласувай:
12



1. анонимен - Трябва да си наистина доста умст...
15.10.2011 18:33
Трябва да си наистина доста умствено осакатен, за да вярваш на тази нелепа, смешна дори лъжа!
цитирай
2. alexanderherzdorf - Трябва да си наистина доста умст...
15.10.2011 19:07
dimenzed написа:
Трябва да си наистина доста умствено осакатен, за да вярваш на тази нелепа, смешна дори лъжа!


Вярно е. Интересното е, че има хора, които не само й вярват, но и я разпространяват. Това беше причината да събера фактите и да ги представя. Комунистите трябва да свалят ръцете от Ботев!
цитирай
3. syrmaepon - ако се нелъжа
18.10.2011 09:53
май въбще българските революционери са под влиянието на мислители анархисти
цитирай
4. rustocks - Комун.онанистически идиотии и фалшификации!
18.10.2011 11:22
Има доста осакатени и промити мозъци - обикновени комун.онанисти, които искат да имат основание за гордост, но тава си е кощунство, защото илюзията, която се внушава за Ботйов е престъпление към Истината и личността на Поета!
цитирай
5. анонимен - Тоти
02.06.2012 12:27
По големи измислици от тази манипулираща статия скоро не бях чел. Първо - тези стихове са факт. Второ - Ботев прави обръщение именно към Парижката комуна. Трето - Ботев напълно е разбирал марксизма. Четвърто - това, че на шепа псевдо националисти това не им изнася си е техен проблем. Пето - думите националист, патриот са чуждици, а българската дума е РОДОЛЮБЕЦ, драги ми "националистчета". Но непознаването на българските думи и език не ме учудва, което доказва и колко са верни "твърденията" в това подобие на статия, блог или на каквото и да прилича
цитирай
6. alexanderherzdorf - По големи измислици от тази мани...
02.06.2012 14:20
анонимен написа:
По големи измислици от тази манипулираща статия скоро не бях чел. Първо - тези стихове са факт. Второ - Ботев прави обръщение именно към Парижката комуна. Трето - Ботев напълно е разбирал марксизма. Четвърто - това, че на шепа псевдо националисти това не им изнася си е техен проблем. Пето - думите националист, патриот са чуждици, а българската дума е РОДОЛЮБЕЦ, драги ми "националистчета". Но непознаването на българските думи и език не ме учудва, което доказва и колко са верни "твърденията" в това подобие на статия, блог или на каквото и да прилича


Тези ги приказвай на някоя червена бабичка като се събирате комунетата на Бузлуджа. :)))
цитирай
7. deliba6 - Ботев е комунист!...
17.01.2013 22:00
...Това, че т. нар. комунисти не са Ботевисти, а партийци?!... Майната им!!! БОТЕВ Е КОМУНИСТ!!! П.П. Само неуките не знаят, че комунизмът е утопия! Което не значи, че няма последователи!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexanderherzdorf
Категория: История
Прочетен: 707699
Постинги: 121
Коментари: 926
Гласове: 858
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930