Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2012 00:27 - Казусът "Стоян Динков": патология на неоосманистките лъжи.
Автор: alexanderherzdorf Категория: История   
Прочетен: 17789 Коментари: 33 Гласове:
19

Последна промяна: 31.03.2014 14:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Кой е Стоян Динков?


image





Стоян Динков е писател, син на знаменития български поет Иван Динков. Лидер е на партия „Зелена България” и в средата на лято 2011 г. Интернет избухна след няколко негови интервюта по отношение на книгата му „Османо-римска империя, българи и тюрки”, където авторът отправя редица твърдения от вида, че Османската империя е спасила България, че българи и турци имали общо минало и общо бъдеще и че едва ли не турското робство е нищо повече от зле скалъпена руска пропаганда.

 

С настоящата статия имам за цел да развенчая някои от най-големите лъжи на този човек.

Лъжа 1 Османската империя е спасила България от нейните съседи

 

 

 

image




Стоян Динков твърди, че Османското нашествие спасило българския народ да не бъде асимилиран от други народи и запазило неговата религия, култура и традиции. Като аргументи към своето твърдение той казва, че българската държава се намирала в много тежко състояние и била изправена през застрашително влияние на своите съседи от страна на Сърбия, Унгария, Влашко и „Гърция”(интересно, но по това  време страна като Гърция не съществува и не е съществувала до тогава, но да приемем, че става дума за Византийската империя. Динков сигурно не е наясно), които в най-близко време са щели да унищожат и нея и българския етнос.

 

Абсолютни глупости!

 

Нека първо да уточним положението на Балканите, за да видим толкова ли е била България и толкова ли са били силни нейните съседи. Да започнем от Сърбия – през 1355 г. умира крал Стефан Душан, което слага край на сръбската експанзия и въвежда Сърбия във време на много вътрешни противоречия. В резултат Сърбия отслабва неимоверно. Деспот Вълканиш обособява владенията си в района на Прилеп, Скопие и Призрен, а Углеша се установява в Югоизточна Македония като самостоятелен владетел. Синовете на деспот Деян – Иван и Константин, възглавили феодално владение, което се образувало в Североизточна Македония и Кюстендилския край. Паралелно с това в сръбската държава се развива борба за власт впоследствие на която като владетели се налагат деспотите Бранковичи, но в страна, която продължава да бъде нестабилна и разкъсвана.

 Сега да хвърлим поглед към Византийската империя. В този период империята е разкъсвана от непрекъснати граждански войни. За да бъдем точни те са три – в периода 1321-1328 г. между император Андроник ІІ Палеолог и неговия внук Андроник ІІІ Палеолог, през 1341-1347 г. между привържениците на Йоан Кантакузин и привържениците на регентския съвет на Йоан V Палеолог, начело с Анна Савойска и последната в годините 1376-1379 г. между Йоан V Палеолог и Андроник ІV Палеолог. Трудно може да се говори за стабилност и сила в страна, разкъсвана от толкова вътрешни противоречия.

 Влашко се оформя като самостоятелно княжество след битката при Посада през 1330 г., когато войските на Басараб І разгромяват унгарската армия на Карл Анжуйски. Тази страна не е имала особена завоевателна политика към България, нито някакви териториални претенции. Дори и да е имало такива българите надделяват. За това свидетелства една бележка от времето на цар Иван Шишман, който в периода 1384-1386 г. води война с Влашко, която казва „Българският цар Шишман уби Дан войвода”. Това неминуемо говори за българска победа и твърденията на Стоян Динков си остават безпочвени.

 Нека погледнем Унгария. По това време Белград и Браничево, области за които най-често се е водила борбата между двете страни, вече са унгарски. Унгарското кралство проявява интерес единствено към Видинско. Областта е под унгарска власт в периода 1365-1369 г. когато видинският владетел Иван Срацимир е временно свален от власт, а царствово му – под чужд контрол. Иван Александър обаче съумява да организира коалиция, заедно с Влашко и деспот Добротица, като в резултат на това унгарците са прогонени от Видин, а властта на Иван Срацимир е възстановена. По това време обаче и самата Унгария си има достатъчно врагове и вътрешни проблеми. Крал Карл(Карой) Анжуйски например се опитва да провежда политика по централизирането на Унгария, но срещу упоритата съпротива на местната аристокрация и е принуден да воюва в Италия за короната на Неапол.

 Тоест – къде са тези „силни” съседи, които провеждат „постоянна” и „антибългарска” политика в резултат на което България е би могла да изчезне. Тях просто ги няма. Като добавим и факта, че през този период на Средновековието границите между държавите са доста променливи, определяни от владетелски бракове и войни, а феодалният сепаратизъм и децентрализацията са нормално явление. България може да е децентрализирана в три отделни царства, но нека не забравяме, че те са обединени под егидата на един народ и единна църква. В Средновековието именно църквата се явява тази наднационална институция, която обединява народът. Според западният летописец Шилтбергер по това време има „три страни, като и трите се казват България”, които рано или късно биха се обединили.

 

Лъжа 2 – Османската империя е спасила България от самата нея.

 

image

 

Според Стоян Динков Османската империя станала гарант за спасяването на българската култура, традиции и цивилизация от потока на времето и че, ако не са били османците те непременно щели да изчезнат.

 

Отново измислици и недомислици!

 

Османското нашествие сварва България във висок етап в цивилизационното й развитие и я връща обратно в Тъмните векове. По това време България има аристокрация, независима църква със сан Патриаршия и силна монархическа институция с вековни традиции. В резултат на това(освен своята свобода и независимост) България губи и трите. През 1393 г. партиарх Евтимий е заточен в Бачковския манастир, което на практика поставя края на съществуването на независимата българска църква, въпреки че Видинската архиепископия се запазва до 1396 г., а Охридската запазва известна автономия. Султан Мехмед ІІ първи дава на Цариградската патриаршия властта на представлява всички християни в Османската империя и съдейки по факта, че църковната йерархия е превзета предимно(става дума за висшия клир) от гърци с болни амбиции и фанариоти, можем да си представим какъв достъп са имали българите до нея. През 1767 г. окончателно е ликвидирана и Охридската архиепископия. Така властта на Патриаршията се разпростира окончателно върху българите. Търновската аристокрация е ликвидирина в първите дни след превземането на Търновското царство, а впоследствие и значителна част от болярството като е изкоренена най-образованата и най-дейната част на българското население. Те са заменени с османци. Ако в главата на Динков това представлява спасение, то да му препоръчам глог, валериан и мента няма да е достатъчно. Спешна психиатрична помощ би имала по-голяма полза. Заедно с българската аристокрация и църква са унищожени и владетелската институция като българската династия е заличена – Иван Шишман е посечен при Никопол през 1395 г., а Иван Срацимир отведен в плен, от където следите му се губят. По най-голяма вероятност е бил удушен по заповед на Баязид, имайки впредвид порядките в османския двор. Синовете им Константин и Фружин обаче се спасяват и по-късно ще се опитат да освободят поробеното си отечество.

 Османското нашествие застига(както скакалците застигат богатата реколка и я унищожават) българската култура и книжнина на изключително високо ниво. Това е вторият „Златен век” на българската книжнина и култура. По това време се създават най-разкошните български ръкописи като Ватиканският препис на Манасиевата хроника, Лондонското четвероевангелие и Томичевият псалтир. Съхранени са и множество фрески от това време като тези в костницата на Бачковският манастир и скалната църква при село Иваново, Русенско. По това време се оформя и идеята за Търново като „трети Рим” и първостепенен интелектуален център като дори градът остава на много места с името „Царевград Търнов”. Творят цяла плеяда интелектуалци: Евтимий Търновски, Григорий Доброписец, Дионисий Дивний, Киприан Цамблак, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Йоасаф Бдински и много други. А за построената в по-ранен етап Боянска църква и за това, че нейните стенописи се явяват предтеча на Ренесанса е повече от излишно да се говори... Фактите сами говорят за себе си. България не е спасена, както и българската култура – тя е изкоренена, а видните интелектуалци или са убити от османците, или са принудени да бягат. Българската култура е унищожена за векове напред.

 

Лъжа 3 – В Османската империя всички били цъфнали и вързали. Робството, терорът и съсипването на страна от османците са „руска пропаганда”

 

image


Според Стоян Динков хрисим турчин в България нито е клал, нито е убивал, а „спасявал” българите. Всеки опит да се каже обратното и да се докаже турското робство като такова е посочвано като „руска пропаганда” от Динков.

 

Аман от скудоумия!

 

 

Тук просто няма да коментирам, а ще приложа конкретни исторически източници.

 

„...През тази година(1393) Амуратовият син Челеби... тръгна с войска срещу българския цар (Шишман) и завзе престолния град Търново и техния цар направи пленник, и патриарха, и светите мощи с огън запали, и Съборната църква, която е патриаршията, в мезгит превърна, и всички техни хора покори на себе си и тази земя превзе...”

 

Из „Троицка летопис”, ХV век

 

За незнаещите – мезгит означава джамия

 

„Воеводата(турчин, когото султан Баязид постави да управлява града) повика при себе си божиите люде, които превъзхождаха другите по име, и по доблест,  и по произход, уж да обсъдят някои общополезни неща... Когато ги видя в ръцете си, кръвожадният звяр ги изкла сред църквата, или по-добре да се нарече, ги освети без да се засрами от белите коси, без да им пощади младостта; гърлата им превърна в играчка на ножа...

 

Из „Похвално слово за Евтимий”

От Григорий Цамблак, ХV век

 

„...Мюсюлманите изпитват такова презрение към всички, които изповядват друга религия, че обикновено в дела, които ги засягат, не допускат показания на евреите и християните, които са противна страна на турските свидетели;... десет свидетели не струват колкото един мюсюлмански свидететел...

 

Кадийски съд според френския пътешественик Гийом Оливие, ХVІІІ век

 

... Кяфирите(неверници) да личат чрез облеклото и външния си вид, че са презрени и унижени, като не яздат коне, не се обличат в дрехи, приготвени от разни копринени и атлазени материи, не надяват самурени кожуси и калпаци, а жените им да не се разхождат с облекла като тия на мюсюлманките...”

 

Из султанска заповед от 1631 г.

 

...Ако в този ден на празника и молитвата някой неверник излезе извън вратата си, веднага да го убиват... Без да му дадат време и да му оказват пощада, обрязват му половия орган и го правят мюсюлманин...”

 

Из „Книга на пътешествията” на Евлия Челеби, 1664 г.

 

„...В лето 1598. В кратце ще и изрека безбожните и люти татари села и градове палеха и църкви много опустяха, и свети икони изкрадоха, и светите места оскверниха и тогава в лютото зимно време мнозина влачеха голи по земята, едни съсечени, други стреляни. И не остана място, където мъртви да не лежаха – и бродове, и долини, и върхове и поля, всичко бе изпълнено с мъртви тела. Други в чужда земя бяха водени и разпръксвани(продавани в робство). Бе тогава голямо ридание и плач, един от друг ги разделяха, брат от брат, син от баща... Горко нам, по-добре един общ гроб всички нас да бе приел, отколкото отвеждани да бъдем в чужда земя...

 

Приписка към църковна книга, ХVІ век

 

„...Всеки(християнин), който в изблик на гняв срещу вярата си се изтърве и каже, че ще стане турчин, или по невнимание и в пияно състояние произнесе някаква мюсюлманска религиозна догма, е принуден да стане мюсюлманин или да умре. Престъпник, независимо от вероизповеданието му и от престъплението, което е извършил, може да избегне присъдата като се потурчи...”

 

Из „Днешно състояние на Османската империя” от Абеси

 

„...Ако е истина, че църквата е наново построена, тъй като не са допустими кефирски обреди до джамии, да се разруши и унищожи според изискванията на свещения закон...”

 

Из султанска заповед от 1693 г.

„Угнетението е дотам непоносимо, че даже цели села избягват и се преселват в пустини, защото християните са принудени да дават на всеки турчин конете си, децата си, храни, вино, които са спечелили през годините с труд и пот, а освен това изтърпяват много бой.

 

Из „Дневник на едно пътуване до Османската порта в Цариград”

Стефан Герлах(St.Gerlach, op.cit., p.49, 369)

 

„Тяхното нахалство спрямо християните беше извънмерно. Те никога не пропускат случай да ги наричат „гяури”...

 

По разказ на Р.Бошкович – дубровнишки дипломат(Boscowich, Journal dun voyage de Constantinople en Pologne, fait a la suite de son excellence Mr. Jaq. Porter, ambassadeur d’Angleterre. A Lausanne, 1772, p.116-119)

 

 

 

Когато минавахме през Ниш, видяхме много стотици пресни човешки глави на християни, бедни български селяни, побити една до друга в чест на султана от двете страни на пътя... Те се нижеха чак далеч в полето...

 

 

 

Чужденец, пътувал по османските земи(Ив.Пастухов, пос.съч, с.483)

 

„... Повечето български градове, тласкани от ненавистта си към османското безбожие и същевременно подтиквани от ревността си към християнската вяра, общността на езика и еднаквия произход с поляците, след като прогонваха турските гарнизони, минаваха на страната на краля...

 

Из пимко на Килимах, участник в кръстоносния поход от 1443 г.

 

„Наистина нашата армия е незасегната и въодушевена. Тя ежедневно нараста, понеже в кралския стан идват много хора – българи, бошнеци, албанци и сърби, носят дарове, възхищават се и се радват на нашето пристигане. Затова имаме в изобилие прясна храна, както и благоприятно разположение на духа за понанатъшно настъпление...”

 

Из писмо на Януш Хуниади, 3 ноември 1443 г.

 

Лъжа 4 – Османската империя е продължение на Византийската и дори на Римската империя


image 



Според Стоян Динков Османската империя се явява духовен и правов наследник на Византия и на Рим и продължител на тяхната правова традиция.

 

Динков, какво друсаш?

 

„Турският народ беше господарски народ. Той владееше и управляваше, а мохамеданската религия, пропита с рядък фанатизъм и ненавист към всичко чуждо, го откъсна и изолира от европейската цивилизация. Чужда остана и на византийската. От Византия турските управници усвоиха само лукавите похвати на гръцките дипломати и политици.”

 

Из „България в бурно време”

Професор Александър Цанков

 

Османската империя няма нищо общо с византийския и римския модел на развитие. Тя не приема нищо от римското право, тя стои настрана от християнската традиция във византийското право. Основите са чисто османистки, по законите на шериата. Не знам къде Динков вижда римското. Може би в тимарската система, която представлява най-голямата пречка пред утвържвадаването на частната собственост в Османската империя векове наред. При нея централната власт предоставя правото на даден спахия да събира определени данъци от населението в посочени селища. Владението се дава на спахията при определени условия, изградено на военния принцип. Създава единствената военизирана средновековна европейска държава. Също и мюлковете, които се характеризират като неограничена лична собственост. Дават се на определени феодали срещу грамота. Това довежда до двойна данъчне тежест, разорява стопанството и унищожава собствеността. В нея няма нищо нито римско, нито византийско.

 

Лъжа 5 – За куманите и Второто българско царство


 


image

 

Според Динков всички династии по време на Второто българско царство са кумански.

 

Това пък откъде му хрумна?

 

Ще засегна само Асеневци, тъй като нямам информация за останалите династии

 

„...Така прекъснала династията на Асеновци още на третото поколение. Бляскаво било началото на нейното царуване. Братята Асен и Петър, потомци на старата преславска династия, свалили гръцкото иго и основали в Дунавска България нова държава...”

Констанин Иречек

 

 Но най-после, понеже гърците излязоха по-силни, българите загубиха царското достойнство, дори бяха заставени да робуват под тежко константинополско иго, докато напоследък, двама братя, сиреч Петър и Йоаниций, произхождащи от рода на предишните царе, започнаха не толкова да завземат, колкото да възвръщат земята на своите бащи, така че в един ден спечелиха чудна победа над големи владетели и безбройни народи. Ние не отричаме прочее, че те може да са нахлули насилствено в някоя част от страната, но ние положително твърдим, че те са възвърнали най-голямата част от страната по бащино право.” – писмо на папа Инокентий ІІІ до унгарския крал Емерих, 1203 г.

 

Това за българският произход. Втората обоснована хипотеза за произхода на Асеневци, е че са ромеи.

 

"До благородния мъж Йоаниций (Калоян). Господ обърна внимание към твоето смирение и преданост, които, както се знае, си имал досега към Римската църква... А ние, като чухме, че твоите предци са произлезли от благороден род на град Рим и, че ти си получил от тях благородната кръв и чувството на истинска преданост...".” – писмо на папа Инокентий ІІІ до цар Калоян

 

 

Ето текста и на латински:

”Respexit Dominus humilitatem tuam et devotionem quam erga Romanam Ecclesiam cognosceris hactenus habuisse, et te inter tumultus bellicos et guerrarum discrimina non solum potenter defendit, sed etiam mirabiliter et misericorditer dilatavit. Nos autem audito quod de nobili urbis Romae prosapia progenitores tui originem traxerint, et tu ab eis et sanguinis generositatem contraxeris et sincerae devotionis affectum quem ad apostolicam sedem geris quasi haereditario jure, jampridem te proposuimus litteris et nuntiis visitare...”

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Картинките са сложени да разнообразят пейзажа и не винаги имат конкретна връзка с текста




Гласувай:
20



1. veselins - Доброоо
10.03.2012 00:43
Тази проста гадюка трябва да бъде сурувакана за здраве . Динков е разпространител на туранизма ( тюркски расизъм ) като прави опити да му придаде някаква научна основа ... хахахаха .. за сега е на етап облъчване на мохамеданите в България ..... много гнусен човек . Поздрави !
цитирай
2. alexanderherzdorf - Тази проста гадюка трябва да бъде ...
10.03.2012 00:51
veselins написа:
Тази проста гадюка трябва да бъде сурувакана за здраве . Динков е разпространител на туранизма ( тюркски расизъм ) като прави опити да му придаде някаква научна основа ... хахахаха .. за сега е на етап облъчване на мохамеданите в България ..... много гнусен човек . Поздрави !


За мен си остава все неоосманист. :) Подобни хорица се опитват да създадат някакви нови представи за българската история. Днес обаче живеем в демокрация и по законов ред не можеш да ги спреш да разпросраняват лъжи. Има обаче друг - с морал, с факти, с аргументи и с вяра, че с честност ще победиш лъжата.
цитирай
3. veselins - Пророчество на светогорския благодатен старец Паисий
10.03.2012 01:03
„Когато чуете, че турците преграждат в горното течение водите на Ефрат и ги използват за напояване, тогава знайте, че ние вече сме навлезли в приготовлението за тази велика война; а по този начин се приготвя пътят за двестамилионната войска от изгрев-слънце, както казва Откровението. (Реката вече е преградена с големи язовири. Сред приготовленията е и това – трябва да пресъхне река Ефрат, за да могат да минат многочислените войски.)

Много жертви ще има в тази война. Една трета част от турците ще загинат, една трета ще отидат към Ирак, а останалата една трета ще станат християни.
цитирай
4. dimenzed - Заради отрепки като този България ...
10.03.2012 03:09
Заради отрепки като този България върви към "пропастта". Скверни и се подиграва с народа и паметта български! Не е виждало туй помашко псе, безмозъчната дивотия на баши-бозушката сган! Да увисне на бесилото!
цитирай
5. letopisec - Истината преди всичко!
10.03.2012 07:51
Несъмнено е важно да се представи истината, а идеята, че българи и тюрки имат общ произход не издържа на изворите. От друга страна, няма и съмнение, че България загубва независимостта си и нейната държавност е в застой 5 века. По-интересно за мен е това ново тълкуване на Османската империя като продължител на Рим и Византия, дали е оригинално хрумване на Динков или пък е част от някаква нова политеческа история в Истанбул?
цитирай
6. letopisec - Коментари
10.03.2012 07:55
Коментари, равностойни на епитети и обиди, показват колко тъжно е наследството на османците и как е навлязло дълбоко в народопсихологията Балканска...В това отношение се съмнявам, че задълбоченото Ви изследване ще срещне добра и интелигентна дискусия тук...
цитирай
7. liliyanaandreeva - Tova e skverno! Ne znaexq 4e ima t...
10.03.2012 08:24
Tova e skverno! Ne znaexq 4e ima takiva "istorizi"!
цитирай
8. dimenzed - Коментари, равностойни на епитети ...
10.03.2012 17:06
letopisec написа:
Коментари, равностойни на епитети и обиди, показват колко тъжно е наследството на османците и как е навлязло дълбоко в народопсихологията Балканска...В това отношение се съмнявам, че задълбоченото Ви изследване ще срещне добра и интелигентна дискусия тук...


Ако под "коментари, равностойни на епитети и обиди" имате предвид моя, не съжалявам въобще за казаното и напълно вярвам, че като българин имам историческото право да мразя подобен сорт "историци", и хора с подобно мислене, гаврещи се с нашия изстрадал народ, пренаписвайки историята в защита на варварския Ислям, на фона на тонове фрапиращи факти и доказателства. Позор ще е да считам този индивид за българин. Спомнете си завета, който оставиха нашите национални герои, които бяха както против султана, така и против руския император, тогава може би ще разберете моята позиция!
цитирай
9. sparotok - !
10.03.2012 17:50
Ако Динков беше в пубертета бих го оправдал, но за зрял човек бълващ такива ужасни глупости няма извинение. Дали страда от посттоталитарен комплекс, или е нещо друго не знам... Да пази Господ от такива!
цитирай
10. анонимен - BEZRODNIKO pojelavam ti - za teb i ...
10.03.2012 18:34
BEZRODNIKO pojelavam ti - za teb i tvoeto semeistvo da preminete prez vsi4ko tova, koeto sa preminali dedite ni !!! Kaji mi v koq dryga RELIGIQ sashtestvyva ponqtieto-,,spravedlivo ybiistvo,, ???!!! t.e. ybiistvo v imeto na BOG !!! BOG darqva jivot i samo TOI ima pravo da go otnema !!! musulmanite se izkaraxa po veliki i ot Bog ???!!! A ti BEZRODNIKO , predal VQRA i 4EST BALGARSKA , ti na kogo slyjish ??? No ti BLAGODARQ 4e blagodarenie na takiva OTREPKI kato tebe , sadeiki po predishnite komentarii, se sabyjda BALGARSKIQ DYX i SAZNANIE !!! A tova ozna4ava samo edno-, че като мине време поне КАЧЕСТВЕН ТОР ще стане за земята ни !!!
цитирай
11. alexanderherzdorf - BEZRODNIKO pojelavam ti - za teb i ...
10.03.2012 19:11
анонимен написа:
BEZRODNIKO pojelavam ti - za teb i tvoeto semeistvo da preminete prez vsi4ko tova, koeto sa preminali dedite ni !!! Kaji mi v koq dryga RELIGIQ sashtestvyva ponqtieto-,,spravedlivo ybiistvo,, ???!!! t.e. ybiistvo v imeto na BOG !!! BOG darqva jivot i samo TOI ima pravo da go otnema !!! musulmanite se izkaraxa po veliki i ot Bog ???!!! A ti BEZRODNIKO , predal VQRA i 4EST BALGARSKA , ti na kogo slyjish ??? No ti BLAGODARQ 4e blagodarenie na takiva OTREPKI kato tebe , sadeiki po predishnite komentarii, se sabyjda BALGARSKIQ DYX i SAZNANIE !!! A tova ozna4ava samo edno-, че като мине време поне КАЧЕСТВЕН ТОР ще стане за земята ни !!!


Това за кого се останя? Имайте впредвид, че аз не съм Стоян Динков, а съм негов критик. Ако искате да обмените мисли с него го намерете във Фейсбук - ето линк към профила: http://www.facebook.com/profile.php?id=1059071952
цитирай
12. анонимен - ne trqbva da napadate taka
10.03.2012 20:32
Gospodin Dinkov e mnogo na4eten 4ovek i ot mnogo vreme raboti i izu4ava tozi vapros ne bi trabvalo da go napadate taka a da se zamislite i da se porazrovite iz starite knigi i izto4nici v bibliotekite. Vinagi edin problem ili vapros ima nqkolko gledni to4ki i kogato se razglejda ne trqbva da prisastvat 4uvstva, emocii, predpo4itaniq, subektivizum i neznanie.
цитирай
13. alexanderherzdorf - Gospodin Dinkov e mnogo na4eten ...
10.03.2012 21:00
анонимен написа:
Gospodin Dinkov e mnogo na4eten 4ovek i ot mnogo vreme raboti i izu4ava tozi vapros ne bi trabvalo da go napadate taka a da se zamislite i da se porazrovite iz starite knigi i izto4nici v bibliotekite. Vinagi edin problem ili vapros ima nqkolko gledni to4ki i kogato se razglejda ne trqbva da prisastvat 4uvstva, emocii, predpo4itaniq, subektivizum i neznanie.


Фактите, които съм изложил тук говорят сами за себе си. Ако за вас писаното от Григорий Цамблак или факта, че Ватиканският препис на Манасиевата хроника съществуват са субективни не знам какво повече да ви кажа. Изложил съм исторически свидетелства и документи. Съветите, които отправяте, не важат тук и можа ди си запазите. Но ако според вас позицията на Стоян Динков, че Османската империя е спасила България е вярва, безпристрастна и обективна, то тогава ви трябва сериозна психиатрична помощ... И Динков не е нито начетен, нито изучава. Той просто си измисля нещо и започва да борави с него като факт. Много от твърденията му се абсолютно нелигитимни от гледна точка на историята.
цитирай
14. анонимен - Стоян Динков
10.03.2012 21:28
е човек на Ахмед Доган, под чиято диктовка пише лъжи срещу родината и народа си.
Ахмед Доган, като масон 33 степен, притежавал "знака на българите" и се занимавал с изучаване на "история на водата" - глупости, твърдени от друг масон - Димитър Недков.
Очевидно целта на въпросния "знак" е да ни внуши, че не сме нито славяни, нито християни, нито дори българи - направо сме си тюрки и трябва да сме много благодарни горди с тази измислена политическа глупост!...
Сребролюбивият и властолюбив Стоян Динков, май, забравя за прословутите 14 точки на американския президент Удро Уилсън - също масон, които той чете пред Конгреса на САЩ през януяри 1918 год., а по-късно пред Парижката мирна конференция, като отделя специално внимание на свободата на самоопределение на всеки народ.Ако г-н Динков уважаа истински историята и масонството, би трябвало да му е ясно, че насила хубост не става, т.е. не можеш насила да накараш нашия народ да забрави корените си, миналото си, произхода си, вярата си и да му вмениш изкуствено конюнктурни идеи за някакъв тюркски произход!
Естествено, Динков би упрекнал всекиго, който не е съгласен с него, в скудоумие и неинформираност - така действат всички политически агитатори!
Аз вярвам в здравия разум на българския народ и не очаквам, че някой ще се поддаде на внушенията на един псведоисторик.
И за финал бих искал да припомня една стара еврейска поговорка, която бих препоръчал на г-н Динков или може би по-добре на ефенди Динков, да си я напише на челото, за да не я забравя:

"НАРОД, КОЙТО НЕ ПОЧИТА МИНАЛОТО СИ, НЯМА БЪДЕЩЕ!"

Г-н Динков, продажникът, няма да успее нито да промени славното ни българско минало, нито да ни вкара в някакво "велико" турско бъдеще!

С поздрав към автора на блога
Един Българин, родолюбец и християнин
цитирай
15. анонимен - Априлъ1876
11.03.2012 10:31
Не мога да повярвам че някой Българин може да напише такива твърденя...Пожелавам му на този крастав еничар Динков да умре бавно и мъчително и нека неговия Аллах се смили над гадната му душа...
цитирай
16. анонимен - 8 годишен- До 9. sparotok:
11.03.2012 11:46
А вие преминахте ли пуберитета?
Защото не виждам голяма разлика между вас.

Да пази Господ от такива!




цитирай
17. miranda2011 - Чудя си дали такива книги и автори заслужват изобщо някакво внимание, дори упоменаване
11.03.2012 22:40
Самият факт, че представянето на автора е направено чрез баща му - " син на големия български поет Иван Динков" е достатъчно негативна индикация. Родът, семейната традиция и пр. са от голямо значение, но не и в такива случаи. Един велик (изразът не е пресилен) български зограф като Никола Иконописов се е самоназавовал Образописов и със задна дата това име е станало фомилно за поколенията зографи. При г-н Динков е точно обратното.
Няма никаква аргументация за "спасяването" : брой на разрушените и ограбени градове, църкви и манастири, включително превръщането на Търновската патриаршия в архиепископия и подчиняването й на Константинополската патриаршия; няма данни за избитото население, нито за броя на юруците-номади, които навлизайки в някогашна България може би за първи път са видели що е град. Същото важи и за територията на някогашна Византия, през която са минали номадите преселници. Дали и религиозното пренебрежение "гяури" е спасение и ужасната икономическа уравниловка, която е била наложена? И защо ли българите са тръгвали след Владислав Варненчик? Защо са вдигали въстания и пр., и пр.?
За съжаление, нашите висши учебни заведения се превръщат в смешилища с подобни съчинения. Османците като наследници на Източната Римска империя... Вярно, взаимствали са от нея практиката на ангарията и други "напредничави" практики.
Никак обаче не ме учудва появата на подобни "изследвания", след като официално представители на академичната общност прогласяват "края на ерата Симеон Радев". Липсва само добавката, че е положено началото на ерата на чалга-историята.
Поздрави и извинете, ако много съм нагазила в публицистиката!

цитирай
18. veselins - турците да се научат да ползват кирилица
12.03.2012 10:33
Динков бил начетен човек - хахахахаахаха ... Аз по голяма машина разпространител на лъжи от него , не съм виждал . летописеца вместо да се прави на критик , да обясни защо е приятел на Динков , защо го ласкае и т.н. а не да се прави на българин по форумите
цитирай
19. анонимен - Господин Динков, вие очевидно се ...
12.03.2012 11:35
Господин Динков, вие очевидно се гаврите.
Може ли да ни преведете на турски думата геноцид.
Би било от интерес в името на историческата истина.
цитирай
20. анонимен - porachka
12.03.2012 16:25
поръчка бе, хора, не разбирате ли че за всичко си има хора
не обръщайте внимание на изпълнители и техни поръчители
цитирай
21. kalabak - Защо авторът на постинга преразказва, а не цитира Динков?
12.03.2012 17:39
Цитат:
„... българската държава се намирала в много тежко състояние и била изправена през застрашително влияние на своите съседи от страна на Сърбия, Унгария, Влашко и „Гърция”(интересно, но по това време страна като Гърция не съществува и не е съществувала до тогава, но да приемем, че става дума за Византийската империя. Динков сигурно не е наясно)”

Искам да помоля автора на постинга да цитира страницата, на която Динков говори за заплаха от страна на Гърция, защото некомпетентния Динков казва следното:
„Понятието „Византия” е „въведено” в науката през ХVІІІ век от Едуард Гибсън, ето защо „византийците” от ХІІІ–ХІV век са ромеи (римляни), а доминираната от гръцкия етнос държава със столица Константинопол – Римска империя.” (Стр. 25.)
цитирай
22. miranda2011 - до kalabak
12.03.2012 23:05
Първо правя уговорката, че не познавам автора на постинга, в който пиша втори коментар, а той ще реши дали да го публикува или не. Второ, не съм чела цялата книга на г-н Динков, но и избраните откъси ми бяха достатъчни. Нямам предвид постинга. И трето, никой не отказва право на мнение на г.-н Динков. Само че... докато най-добрите европейски издателства и едно от най-престижните американски издателства печат книгата на един друг българин за кръвния данък, вземан главно от днешните български земи, някои хора се опитват да изкарат от г-н Динков нечуван смелчаг. Само че на езика на историята този данък се нарича денационализация. И няма защо да се лъжем - отразило се е на българския генофонд. Което моля да не четете, че народът е прост и прочие. Много съм далече от подобни квалификации.
Това, което лично на мене ми направи крайно лошо впечатление беше манипулативния начин, по който се замазва огромната разлика между късната османска босфорска култура и анадолската култура, учтиво казано, която носят на Балканите османците при завоюването им.
Смешно е да се слага знак за равенство между римското право и шериатското право. Все пак до 1924г., когато Ататюрк настоява за отмяна, султанът е с прерогативи на халиф, нали така?
Сега за Византия. Още през ХVІв. търговците на книги в Западна Европа разпродават книги от завладените балкански територии и ги представят като от "(Б)Визанче" и оттам в езика влиза Византия ( от Византион, старото име на Константинопол). И Едуард Гибън не е първият, който използва този изкуствен термин, при това тенденциозно, за да подчертае разликата между Запада и Изтока. На вас оставям да проверите кой историк, предшественик на Гибън с около век пръв писмено е фиксирал този изкуствен термин за Източната Римска империя.
Поздрави на вас и на автора на постинга и му обещавам, че повече няма да връхлитам с коментари.
цитирай
23. анонимен - Kapitan Петко Войвода-До 20. анонимен - porachka
13.03.2012 15:55
Кои са поръчителите на това поръчково убийство на историческата истина господине? Ако сте български патриот, трябва да ни го изчуруликате.
цитирай
24. анонимен - Проф.Сиктиридис
14.03.2012 22:19
Много чудно и съмнително е, защо тукашните автохтонисти иначе правейки се на големи "патриоти" и "антични траки", подозрително мълчат за този тъмен период от историята на кланета и мракобесие.
Кукерските ви маски паднаха дами и господа.
Крайно време е народа да види истинските ви лица.


цитирай
25. анонимен - Проф.Сиктиридис
14.03.2012 22:59
Това напълно обяснява, защо такива комплексирани
псевдопатриоти насаждат омраза към гърци,
руснаци и православието.
Дами и господа,както дявола се страхува от тамяна, така и те се боят от прогреса, светлината и огнения меч на възмездието от православието.
Забележете,нищо лошо не се казва за анадолци,селджуци и подобни султан боклуци.
За тях turak=trak.Кръвта, вода не става.
Ислямизираните отомански орди на тураките, просто са се притекли на помощ да "спасят" братята си вулгаротраки,които били "насилствено" християнизирани от гърците.

цитирай
26. анонимен - Проф.Сиктиридис
14.03.2012 23:04

Чакай,чакай! Това ми звучи познато.
Ахааа! Да,да.Значи варварските орди селджук тураки, сте се притекли на помощ да освободите поробените си от Византия братя траки,
които насилствено били християнизирани.
Сега на всички разумни и интелигентни хора им
стана ясно кой насажда омраза към гърци,руснаци
и православието.Турция отдавна това цели да създаде султанати в сърцето на православието и да ги обедини в новата Османска империя.А вие още си играете на кукери,целогодишен карнавал маскарад.Пфуй!
Ай сиктир от такива псевдопатриоти.

цитирай
27. анонимен - Мнение за коментарите
18.04.2012 16:20
За коментарите искам и аз да казвам няколко думи. Според мен Стоях Динков е един истински Българин, който не се срамува от своя род и име, както това го правят почти всички коментатори. Целият свят знае историческата истина, че българите имат турски корен, само самите отричат това заради лъже историци, които изопачават историята на България. Коментаторите не само не знаят историческата истина за произхода на българите, а са съвременни невежи и прости хора, които умеят само да псуват и обиждат един честен и горд Българин като Стоян Динков, който заслужава само похвали и уважения.
Иван Хараланов
цитирай
28. анонимен - Пояснение
18.04.2012 16:25
Ясно, авторът няма да публикува коментара ми. Защото моите думи не потвърждават неговите тълкувания.
Иван Хараланов
цитирай
29. alexanderherzdorf - За коментарите искам и аз да казвам ...
18.04.2012 19:12
анонимен написа:
За коментарите искам и аз да казвам няколко думи. Според мен Стоях Динков е един истински Българин, който не се срамува от своя род и име, както това го правят почти всички коментатори. Целият свят знае историческата истина, че българите имат турски корен, само самите отричат това заради лъже историци, които изопачават историята на България. Коментаторите не само не знаят историческата истина за произхода на българите, а са съвременни невежи и прости хора, които умеят само да псуват и обиждат един честен и горд Българин като Стоян Динков, който заслужава само похвали и уважения.
Иван Хараланов


Изложил съм фактите такива, каквито са. Ако съм сгрешил някъде - моля, поправете ме и ще обсъдим. Колкото до тюрския произход на българите. Покажете ми поне едно средновековно изображение на българин, където той да е с тюркоидни черти. Всички до един са европеиди.
цитирай
30. alexanderherzdorf - Ясно, авторът няма да публикува ...
18.04.2012 19:15
анонимен написа:
Ясно, авторът няма да публикува коментара ми. Защото моите думи не потвърждават неговите тълкувания.
Иван Хараланов


Уважаеми г-н Хараланов,

Коментарите ви са публикувани. Както много други хора обаче, аз нямам времевата възможност да стоя по цял ден в блог.бг и да наблюдам блога си, затова често се получава коментарите по статиите ми да бъдат публикувани със закъснение. Въвел съм модерацията, за да избягвам цинизми, псувни, просташко държание и спам.
цитирай
31. анонимен - за турците и българите.
14.05.2012 18:02
Крайно време е блгарина да рабере, че го управляват националпредатели.Те не казват истината за турците в България,за циганите,за Македония и македонците.Мълчат като затапени п...ки.Няма логика братя българи турския етнос в Б-я да ни заплашва/ДПС/ нон стоп с национален проблем,с клане.Неможе турчин сживял 1000 години в Б-я да мрази Б-я/българия/и на всяка дума да вика аз съм турчин.Той сериозно болен и тъп.Той първо е българин,второ родина у е Б-я и накрая произхожда може би от турски етнос.Пък ако е напълно и явно турчин-както всичкисе бият в гърдите-значи имат сериозен проблем-живеят в държава,която не обичат,с народ който мразят.Трябва да разрешат проблема си-начина -като си отидат в Турция-на едн педя е от нас.Хората казали-храни куче да те хапе-точно!Ами да си отиде в Турция пък като ни толкоз мрази -нас и България-да се веоръжи и да нападне Б-я-ще го посрещнем както се подобава за такъв гостенин.Проблема с омразата на турците в Б-я към нас и отечеството ни- е турски-техен проблем-не е наш!!Подобен епроблема и с циганите.И те ни мразят,и те са нагли ,и те ни заплашват.А отгоре на всичко педерасите национал-предатели искат и да ги приобщаваме-да ги пуснем в къщите си,че напълно да ги приобщим,а ние даспим на пътя/жените ще си останат в къщи.То на българките им иде отръки със всякакви.../Подобен епроблема и с Македония.Наместо при разпадането на Югославия-както предложи гърция да си я вземем обратноги признахме заотделна държава,за отделен народ,чак танкове им дадохме.То педали като текомандват-друго не чакай.И сега мълчат и дума не обелват пред света за наглостите на Македонските власти-титовите агенти.
Как да кажат-все същите национални предатели.
цитирай
32. анонимен - ПРОДАЖЕН ПУМАК!!! ЗА ПАРИ СИГ...
20.08.2012 15:36
ПРОДАЖЕН ПУМАК!!!
ЗА ПАРИ СИГУРНО И МАЙКА СИ ЩЕ ПРОДАДЕ
цитирай
33. анонимен - васил
20.09.2012 02:31
платен пантурцис, пронацистка пропаганда смесване, изопачаване,изкривяжане ,подреждане в подходящ вид,явна анти българска ненавист, скодоумно подправяне на исторически факти,ала бала с митология -история, сън за влизане в харема на ,,падишаха,,може като евнух(скопец),може като ханъма или любим еничарин,жалко за фамилията му ,жалко за децата му,аз ще го е.а в предатела бих му ....главата като ЦАР БОРИС и КРУМ на кол обвита с чалма ,да я видят всички какво заслужава подобен мерзък изменник .ПРОКЛЕТ ДА Е
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexanderherzdorf
Категория: История
Прочетен: 707017
Постинги: 121
Коментари: 926
Гласове: 858
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930