Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2011 23:02 - Консерватизъм и патриотизъм
Автор: alexanderherzdorf Категория: Политика   
Прочетен: 2889 Коментари: 5 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 


Като политическо течения консерватизма възниква след големите обществени, политически и социални сътресения на Стария континент след Френската революция. Днес левите медии полагат невиждани усилията да изкарат консервативното пространство радикално, крайно, екстремистко, ненавистно и загубило всякакво отношение към реалността. Левите се представят като прогресивна движеща сила, радател на всяка положителна промяна в общество, докато дясното, или консервативното пространство се олицетворя като тропащ и сбръчкан старец, виновен за всички проблеми на обществото и икономиката и противостоящ на всяка „прогресивна” и „положителна” промяна(трябва да се уточни, че думите „прогресивен” и „положителен” имат противоположно значение и че на този свят левите не са довели до нищо добро). Ако трябва да се говори с термини консерваторите са привърженици на патриотичните и религиозните ценности, предпочитат „малкото правителство”, ненамеса на държавата в икономиката и поддържането на силна армия. Те също така противостоят на социалната политика на правителството, противопоставят се на прогресивното данъчно облагане и предпочитат пазарното стопанство. Тук би следвало да се упомене, че консерватизмът може да бъде поставен в условната рамка на десет прости принципа. Принпиците са следните:


  image


1 - Човекът е религиозно животно, а религията е основата на гражданското общество.
2 - Опитите за бързи и радикални промени (независимо от намеренията) разрушават обществени връзки. Постепенните реформи винаги са за предпочитане пред революционните.
3 - Основната цел на едно управление е осигуряването на ред и законност. Нейното постигане е немислимо без реализиране на принципите на върховенството на закона, правото и равенството на всички граждани пред законите.
4 - Редът и законността предхождат свободата. Няма свобода там, където няма ред и законност.
5 - В добре уреденото общество неизбежно съществува йерархия, различия, водачество.
6 - Политическата власт трябва да бъде ограничена и да няма всеобхватни задачи. Тя трябва да осигурява условия за човешката дейност, а не да предписва нейното съдържание.
7 - Частната собственост е предпоставка за свободата и преследването на личното щастие.
8 - Социалното неравенство е неизбежно. Нещо повече – то е желателно, защото е резултат от човешката свобода. Всяка уравниловка ограничава човешката свобода, а често пъти и стимулите за действие.
9 - Пазарното стопанство е най-добрата икономическа среда за осъществяване на принципа на частната собственост като гарант за човешката свобода.
10 - Необходимост от адекватна защита на консервативните принципи, изразяваща се в "консервативна революция".


  image

За консерваторите патриотичните ценности стоят на челно място. Тук следва да се отбележи за разни многознайковци, че патриотизъм не означава пиян да викаш „Смърт за циганите”, или да лансираш някоя нова конспиративна теория за световното еврейство, Ран-Ът, или че сума ти исторически личност имат родствени връзки с фамилия Ротшилд, а да поддържаш и опазваш заветите на своите предци, да се придържаш към християнската вяра, да си привърженик на традицията и морала, а не да гледаш света от гледната точка на моралния релативизъм. Друга характерна черта на консерватизма е идеята за здравословен патриотизъм, силна армия и големи военни бюджети. Връщайки се назад в историята можем да намерим множество примери от това, какво значи армията за една държава. Тук държа да подчертая, че не става дума за армиите на страни като комунистическа и днешна Русия(разликата не е голяма), или ефектните на парад войски на разни диктаторчета, но неефективни на бойното поле, а тези на страни като Царска България, велика по времето на Балканската и Първата световна война, а после възродена от генерал Христо Луков. Пример може да даде и Япония, островна държава, която с воля и морал, прегази сума ти Велики сили. Държавата Израел например, без да има каквато и да е била военна традиция, за шест дни разби всичките си врагове и днес продължава да бъде водещата сила в региона. В Съединените щати армията, заедно с Декларацията на независимостта и Конституцията се явява стожер на патриотичните чувства. Германия на Бисмарк доказа, че с желязо и кръв може да победи всичките си врагове и да диктува условия. Днешната Българска Армия обаче е изхабена и разкапана от левичарско-либерални ценности и се е превърнала в шайка хрантутници, които работят за да им се даде апартамент. Офицерският корпус не се придържа към традициите на Царска България, а в него твърдо е залегнал морала от времето на комунизма. Казано по друг начин – промяната е наложителна. Тъй или иначе, каквото и да казва левицата, малко здравословен патриотизъм на една нация никога не е излишен. 
    image

 Като финал мога да спомена следното – консерватизмът не е мъртъв, той е перспектива на развитие, а не отмиращо явление. Псевдо-националистите, патриотарите, национал-болшевиките и привържениците на конспиративни теории не са нито десни, нито консерватори, нито патриоти. Те не желаят йерархия, ред и законност, а организиран хаос и цялостоно унищожаване на какъвто и е да било морал. Консерваторите са привърженици на европейски ценности и християнски морал, а не са фенове на разни ислямистки организации, или някакви окултни източни течения и изкуства. Консерваторите са привърженици на твърда ръка срещу Хамас, Хизбула, Иран, Чавес, Куба, Северна Корея, те не защитават талибанското движение, Кадафи и всеки, който се озъби на САЩ, а те защитават определа принципна и ценностна система, която напълно противочери на всякакъв морален възглед на псевдо-патриотите и псевдо-десните. 

image



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. liliyanaandreeva - Трета и осма точки си противоречат! ...
18.12.2011 23:48
Трета и осма точки си противоречат! Ако има социално неравенство, не може да има равенство пред закона! По-добре е да се каже "социална равнопоставеност на различията в обществото" вместо "социално неравенство. Не са равни физиологично мъжът и жената, не са равни морякът и миньорът, но могат да бъдат равнопоставени, еднакво значими и еднакво щастливи!
цитирай
2. liliyanaandreeva - Току що написах коментар, но той ...
18.12.2011 23:50
Току що написах коментар, но той изчезна!Не е почтено!
цитирай
3. alexanderherzdorf - Трета и осма точки си противоречат! ...
19.12.2011 00:19
liliyanaandreeva написа:
Трета и осма точки си противоречат! Ако има социално неравенство, не може да има равенство пред закона! По-добре е да се каже "социална равнопоставеност на различията в обществото" вместо "социално неравенство. Не са равни физиологично мъжът и жената, не са равни морякът и миньорът, но могат да бъдат равнопоставени, еднакво значими и еднакво щастливи!


В дадения контекст думата "социално неравенство" е употребена, за да се дистанцира от идеята за социалното равенство, предлагана от левите - равни доходи, широка социална, прогресивно данъчно облагане. Обществото си има своето социално разделение по признак богаство и е наложително разликата по този признак да е голяма. Това е главната идея. Равенството пред закона означава всеки престъпил го да понася наказания. Тук можем да сведем и до постулата на Кант "Човек е истински свободен, когато не трябва да се протипоставя никому друг, освен закона.". Във всеки случай пред закона човек се разглежда като индивид с определени права, свободи и задължения и разделението мъж-жена, моряк-миньор са напълно излишни.
цитирай
4. alexanderherzdorf - Току що написах коментар, но той ...
19.12.2011 00:20
liliyanaandreeva написа:
Току що написах коментар, но той изчезна!Не е почтено!


Коментарите Ви са тук. Блогът е с модерация на коментарите и одобрение от автора на блога.
цитирай
5. nbrakalova - За мен също
20.12.2011 00:00
liliyanaandreeva написа:
Трета и осма точки си противоречат!


няма противоречие. То е само привидно.

За последователите на материализма този начин на мислене и управление е неприемлив, защото им е неудобен. Те са с отрицание към всичко, което се стреми към или създава ред, особено имайки предвид индивидуалното.

Постингът е ясен, стегнат, целенасочен! Остава открит въпросът с... почвата, от която зависи дали семето ще покълне и даде плод :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexanderherzdorf
Категория: История
Прочетен: 704712
Постинги: 121
Коментари: 926
Гласове: 858
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031