Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2012 16:17 - Отците на Обама
Автор: alexanderherzdorf Категория: Политика   
Прочетен: 2766 Коментари: 2 Гласове:
12

Последна промяна: 29.12.2012 16:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 

„Обама има една мечта, мечта, наследена от баща му...  Че греховете на колониализма трябва да бъдат разплатени, а Америка да бъде отслабена.“

Динеш Д‘Суза

image

Динеш Д"Суза

Безспорно фигурата на Обама е една от най-феноменалните в цялата история на Съединените щати. Притежаващ огромна харизма, умение да комуникира с тълпите и забележителни ораторски способности, той се издига до върховете на американската политика, побеждавайки последователно в изборите през 2008 г. двама от най-видните съвременни държавници на САЩ – Хилари Клинтън и Джон Маккейн, и печелейки победа през 2012 г. срещу Мит Ромни, макар и не толкова убедителна. Кой обаче е Обама? За разлика от мнозина предходни президенити като Буш-младши, Бил Клинтън и Роналд Рейгън, широко познати из цялата страна, Обама излиза на политическата сцена почти неизвестен. Малко познато е миналото му, забулени в мъгла остават идеалите му, а кампаниите му рядко се отличават с особено навлизане в спецификата на проблема. Важна част от неговото минало обаче са именно онези хора, които са изиграли най-значителна роля във формирането на характера му и визията му за Америка и света. Сред тях има журналисти, хора на академичната мисъл и дори свещеници, но за разлика от онези, които например са изиграли тази роля при Франклин Делано Рузвелт, тези при Обама имат прекалено странни, нетипични и дори екстремистки възгледи. Те сякаш олицетворяват идеологическата база на антиамериканизма и антизападната идея – комунисти, антиколониалисти, религиозни фундаменталисти, прокарващи своите духовни възгледи през призмата на расизма и прочие. Но кои все пак са те?

image

Франк Маршал Дейвис

Още в детска възраст дядото на Обама започва да търси ментор за внука си, който по някакъв начин да повлияе развитието му. И го намира в лицето на един журналист и поет на име Франк Маршал Дейвис. Дейвис играе тази роля в продължение на осем години, докато Обама не заминава да следва. Възгледите му са повече от леви – през 40-те години той започва издаването на комунистически вестник в Чикаго под името “Chicago Star”. След две години той изоставя вестника и се мести в Хонолулу, където продължава дейността си в сферата на публицистиката(в Honolulu Record, където редовно осмива американския начин на живот). Поради своите възгледи и членството си в CPUSA(Комунистическата партия на САЩ с партиен номер 47 554), Дейвис е считан за опасност за националната сигурност на страната и е поставен под наблюдението на ФБР, които означава че при евентуална война между Америка и СССР, той би бил арестуван незабавно.

image

image

Бил Ейърс

Не бива да се пропуска и ролята на друг комунист – Уилям(Бил) Ейърс, човек с явно терористично минало, който като част от групировката Weather Underground(WUO), взема дейно участие в атентати като този срещу едно полицейско управление в Ню Йорк(1970), сградата на Конгреса(1971) и Пентагона(1972). Той е един от добрите приятели, колеги и сподвижници на Обама в чикагските му години, изиграл немалка роля при формирането на възгледите на бъдещия президент на САЩ. Двамата се запознават през 1995 г. В интервю пред Ню Йорк Таймс Ейърс споделя, че не съжалява за бомбите, и дори смята, че не било направено достатъчно. Той дори организира набиране на средства за кампанията на Обама за щатския сенат в Илинойс.

image

Едуард Саид

image

Роберто Мангабиера Унгер

Не по-малко значима роля върху формирането на личността на Обама оказва и професорът му от Колумбийския университет Едуард Саид, един от най-видните антиколониални критици на Израел и бивш представител към Организацията за освобождение на Палестина(ООП). Обама запазва своите контакти със Саид до смъртта на професора, дори вземайки участие в кампания за събиране на средства за ООП в Чикаго, където Саид държал главната реч. Друг значим ментор на Обама от академичните среди е професорът му от Харвард Роберто Мангабиера Унгер, бразилски социалист и друг виден глас на антиколониалната идея. Унгер дори напуска Хардард, за да вземе участие в правителството на Лула, но той се оказва твърде радикален дори и за тях и скоро след това се връща отново към академичната си дейност.

image

Обама и пастор Райт

Разбира се, особено важно място заема и Джеремая Райт, пасторът на Обама в продължение на 20 години, човекът, който го венчава и кръщава децата му. Райт също е виден ляв антиколониалист, при това силно антиамерикански настроен и известен със своите проповеди като „Не „Бог да благослови Америка“, а „Бог да прокълне Америка“ и „Ние не можем да разберем е, че Ал Кайда прави това, което и ние, но под различен флаг“. Райт е един от водещите гласове на теологичната философия за освобожение на Третия свят и неговото трайно влияние върху Обама не може да се отрече.

image

Обама

Именно тези хора изиграват възловата роля във формирането на личността и възгледите на Обама, заедно със семейството му, чийто възгледи са повече от леви. И този човек излага радикално нова визия за Америка, където страната му няма възможността да бъде водеща в много отношения, премахвайки нейното „колониално“ според Обама превъзходство. Обама отказва да подкрепи Израел срещу Иран, той също така подкопава военния бюджет на Америка и търси всевъзможни начини за изграждане на един по-социалистически модел в САЩ, базиран на преразпределение, отричане на традиционните ценности, прокарване на един особен вид глобализъм във външната политика и подкрепянето на страни, които са традиционно антиамерикански настроени. 




Гласувай:
12



Предишен постинг

1. germantiger - ...
29.12.2012 09:15
Не знаех абсолютно нищо за споменатите в постинга до преди да прочета именно този твой постинг! Разбира се, не съм се и интересувал от обкръжението на Обама или поне част от него повлияло на и в живота му.

За това - БЛАГОДАРЯ!
Съхранявам поста ти на харда и го прочетох целия!
цитирай
2. veselins - !
11.01.2013 00:29
РЕСПЕКТ .. Наистина някой трябваше да ги каже тези работи .. Трябва да се разгледат и някои други приятели с които Барак дружи . четох преди време за афроцентристи и откровенни черни расисти
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexanderherzdorf
Категория: История
Прочетен: 707285
Постинги: 121
Коментари: 926
Гласове: 858
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930