Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2012 20:46 - Келтското нашествие на Балканите
Автор: alexanderherzdorf Категория: История   
Прочетен: 30528 Коментари: 19 Гласове:
20

Последна промяна: 10.07.2012 20:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image 

Един от най-забележителните моменти от античната история на Балканите е този на келтското нашествие. Започнало като откъслечни нахлувания в земите на траките и елините, то постепенно набира мощ като неговият апогей е именно основаването на келтско царство на територията на Тракия с център крепостта Тиле(доскоро считана за изгубена, но по последни проучвания се е намирала северно от днешния град Николаево, отляво на подбалканския път за сливен). Келтската държава обаче има твърде мимолетен живот – на нея й е писано да просъществува само 66 години, когато тракийските племена я унищожават.


image

келтска керамика, Сборяново

 Днес получаваме сведения за келтското присъствие на Балканите от многобройни източници. Според Страбон келтите от крайбрежието на Адриатическо море участвали в мирните преговори между Александър Велики и Сирмос, цар на трибалите през 335 г.пр.Хр. Приблизително по същото време келтските племена установяват своя база по поречието на Дунава в околностите на днешната сръбска столица Белград. През 310 г.пр.Хр. едно келтско племе претърпява поражение от войските на македонския пълководец Касандър. Истинското нашествие обаче започва в края на ІІІ век преди Христа, когато две големи келтски нашествия коренно обръщат политическата ситуация на Балканите. През 280 г.пр.Хр. под предводителството на полулегендарния Брем келтите започват мощна военна кампания в Македония и Елада. Година по-късно разгромяват армията на македоните и атакуват Делфи, където унищожават храма. Впоследствие обаче биват разгромени и Брем се самоубива. Това обаче не пречи да продължат да напредват по античния път „Виа Егнеция”, както свидетелства Тит Ливий, и да достигнат Византион. Впоследствие част от келтите се прехвърлят в Анатолия, където обаче биват разгромени от местния владетел Атал І в битката при Пергам(река Кайкус). За тяхното поражение говорят свидетелствата на Павзаний, който определя победата срещу „галите”(наричани още „галати”, поради това, че се установили в местността Галатия) като най-голямото постижение на цар Атал І. Това обаче не пречи на келтите да запазят своето влияние на Балканите като създадат тук своя държава, избирайки за неин център Тиле, в сърцето на Тракия.


image

"Умиращият гал", скулптура изобразяваща победата на цар Атал І Сотер срещу галите(келтите) 

 Преди да достигнат и завоюват тези земи обаче келтите извървяват дълъг път като за разлика от своите събратя на юг не поемат от Адриатическото крайбрежие, а тръгват от Централна Европа, водени от вождовете Картерий и Комонторий. Пътят им по днешните български земи е проследен по следния начин – от Видин към село Ружинци и село Орешец, впоследствие към Малорад, Рогозен и Добралево, а след това към Борован, Джурилово, Буковец, Попица и Бяла Слатина. След това те преминават през землищата на днешните села Браница и Чомаковци и през Торос, Луковитско и Смочан, Ловешко. Достигайки склоновете на Хемус те се прехвърлят в подбалканските полета през Химитлийския или някой от съседните проходи, където започва същинско въоръжено настъпление. Първоначално те нападат и превземат Севтополис, градът построен от цар Севт ІІІ, герой и водач на борбата срещу македонското господство на Лизимах, а след това слагат ръка на укрепеното селище и крепостта край село Крън. Впоследствие те завоюват укрепеното селище до Николаево(Тиле) и древния тракийски град Кабиле. Тогава, както свидетелства Полибий „... келтите, отървали се от опасността при Делфи, не се прехвърлили в Мала Азия, ама като си харесали местността около Византион, сразили траките и превърнали Тиле в своя столица.” За да се разясни казаното от Полибий, трябва да се отбележе, че царството около Тиле възниква около военноплеменен съюз на пет келтски племена – трокми, толистобогии, тектосаги и етасаги. Самото им царство се намира на важен стратегически кръстопът, чийто символ е столицата Тиле, където се пресичат най-важните пътни артерии на региона – пътят от Месемврия и Анхиало за Сердика, от Бяло море към Хемус, Мизия и Дунав и от Филипополис и Берое отново за Хемус и Мизия(през прехода с.Колена-с. Шаново и местностите „Вратичето” и „Юрта”). Земите на царството изобилстват от плодородни земи, гори пълни с дивеч и реки пълни с риба. В района на Тиле река Тунджа пък е плавателна през цялата година. Свидетелство за успешното развитие на келтското царство на Балканите са и количествата монети с лика на Кавар, последния келтски цар, открити в Кабиле, където той ги е сякъл. Съществуването на държавата обаче е твърде кратко – тя възниква през 278 г.пр.Хр. и бива унищожена през 213 г.пр.Хр. Интересна подробност е, че завоевателите не са подложени на геноцид от страна на траките, а продължават да живеят по тези земи необезпокоявани. Келтското влияние обаче се разраства значително през периода на съществуването на царството. Различни келтски артефакти са открити в Североизточна България, особено в района на Провадия, известен още от дълбока древност с добива си на сол, имаща стратегическо значение за този, който я контролира.


image

монети с лика на цар Кавар

 Днес за келтското присъствие по тези земи не ни напомня нищо друго освен различните археологически находки и свидетелствата на древните автори. Древната келтска столица Тиле е напълно забравена, но нейните останки продължават да си личат на хълма над Николаево(трябва да се отбележи, че преди да бъде изяснено, че Тиле се намира там, се считаше, че Тиле е всъщност Тулово, като това твърдение бе изложено за първи път от д-р Константин Иречек), въпреки че са покрити с обилна растителност. На дъното на язовир Копринка пък все още остава Севтополис, градът на Севт ІІІ, разрушен от келтите, като символ на края на господството на траките по тези земи. Въпреки това обаче, само няколко десетилетия по-късно траките успяват да надделеят над тези завоеватели, извоювайки обратно това, което е тяхно. Не след време обаче те ще отстъпят пред силата на един нов завоевател, по-последователен, организиран и хитър от хаотичните келтски племена – Рим – който ще наложи нови реалностти в тракийската действителност и съществено ще промени облика на тези земи.
 

image

ювелирни келтски произведения

П.С. Ако съм изпуснал някоя подробност, добявайте.


Снимки от местонахождението на Тиле

image


image

  image
 



Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sparotok - интересно
10.07.2012 21:35
Келтите винаги са ме интересували живо, били са невероятно жизнен народ. За съжаление обаче изградената в ново време представа за тях е погрешна.

Днес като наследници на келтите се смятат ирландци, шотландци, уелсци, бретонци... Това обаче не отговаря на истината. Преди време С.Джеймс отбеляза, че предците на ирланци, уелсци и т.н. никога не са наричани келти от римляните и гърците. Този етикет им лепват Бюкянън и Луид...около 2000 години след като името келти е употребено за живеещите в древна Франция гали.

Генетични изследвания пък показаха, че ирландците са роднини не на старите гали, а на испанците и португалците...

Старите гали, тези, които унижават Рим през ІV-ти век не са деди на хората, които днес биват наричани келти. Галите са амалгама от автохтонно средноевропейско население и трако-кимерийци. Смесването е станало на няколко вълни, последните две са към ХІV-ти и VІІІ-ми век преди Христа.

Влиянието на трако-кимерийците върху старите обитатели на Франция е силно. По време на Ранния Халщат в земите на хората наречени гали се появявя нов тип погребение (с жертван кон и колесница), нови конски юдзи, нова порода коне, ново оръжие (намерени са значително количество тракийски махайри)... като прототипите са от земите на траките.

Не само материалната култура свидетелства за трако-кимерийско влияние върху келтите. Иполит свидетелства за това, че доктрината на друидите е основана на учението на тракиеца Залмоксис. Страбон съобщава за култ към Дионис сред келтите, а от епиграфските паметници става ясно, че галите почитат тракийски богове като Белсурд, Земела и др...

Eпиграфските паметници дават и странни келтски имена като Гетас, Дакус, Котус...но също и Дейко, Дейка, Ладо, Каменус...За съжаление май само Алфред Холдер е този, който дава тези ценни данни ( в три тома и над 6000 страници).

Галския език е определен като сроден на ирландски и уелски, но не притежава най-характерната особеност за тези езици, а именно мутацията на началната съгласна. Има и други разлики, на галски НЕ СМЕ е НЕ СМЕ, докато на уелски това е ДАНН НИ ДИМ...

Най-интересното е, че има галски думи, чиято етимология е българска. Брано (врано) е галската дума за врана. Врана идва от вранъ-черен, това е характерния цвят на птицата, на ирландски и уелски обаче черен, тъмен е дув, дуб, киар... не е вран...както в българския.

Галски хидроними като Течинус, Ведра, Бара и др. имат обяснение на български, а не на ирландски и уелски...

Галите на Брен, или по-точно аристокрацията на тези хора е със сигурност от трако-кимерийски произход. Така наречените нашествия са само завръщания в стари земи.


Поздрави!
цитирай
2. alexanderherzdorf - sparatok
10.07.2012 22:35
Здравей, sparatok!

Благодаря ти за полезната информация. Голяма част от нея ми беше неизвестна. Интересът ми към келтите беше породен от честите посещения в село Тулово, но след разговор с една моя приятелка журналистка в главата ми се завъртя идеята, че Тулово и Тиле нямат нищо общо, освен беглото предположение на Иречек. Ровичках се из мрежата, за да открия повече информация и намерих публикациите на инженер Димитър Димитров - човекът, който пръв разгада загадката на Изгубеното Тиле и доказа, че то се намира именно северно от Николаево. Съгражданин ми е, трябва някой път да се свържа с него, пък и много близък приятел на един колега от ДСБ. Впоследствие посетих и местонахождението на Тиле, но състоянието на останките в момента е трагично, тъй като никой не е интересувал от тях и всичко е обрасло в дървета и храсти и покрито с тънък слой пръст. Сигурен съм обаче, че ако някога на мястото бъдат пратени екипи специалисти, ще има изключително интересни открития. Но за съжаление всяко начинани отново опира до пари, а има по-голяма вероятност да накараш скала да пусне вода с поглед, отколкото общински чиновник да отпусне средства за археология. От Старазагорско примери бол - отказаха да отпуснат средства за вдигането на една римска мозайка преди време, отказаха и да дадат пари да се направят най-елементарни изследвания на античния град Берое, а за Дълбошката крепост, която се намира на важен кръстопът и дума да не става... В следващите дни смятам да се срещна с археолозите от Казанлъшкия музей, за да видим, дали от келтското присъствие в Крън и Севтополис има останали някакви следи.

Поздрави!
цитирай
3. sparotok - келтски следи
10.07.2012 23:59
alexanderherzdorf написа:
Здравей, sparatok!

Благодаря ти за полезната информация. Голяма част от нея ми беше неизвестна. Интересът ми към келтите беше породен от честите посещения в село Тулово, но след разговор с една моя приятелка журналистка в главата ми се завъртя идеята, че Тулово и Тиле нямат нищо общо, освен беглото предположение на Иречек. Ровичках се из мрежата, за да открия повече информация и намерих публикациите на инженер Димитър Димитров - човекът, който пръв разгада загадката на Изгубеното Тиле и доказа, че то се намира именно северно от Николаево. Съгражданин ми е, трябва някой път да се свържа с него, пък и много близък приятел на един колега от ДСБ. Впоследствие посетих и местонахождението на Тиле, но състоянието на останките в момента е трагично, тъй като никой не е интересувал от тях и всичко е обрасло в дървета и храсти и покрито с тънък слой пръст. Сигурен съм обаче, че ако някога на мястото бъдат пратени екипи специалисти, ще има изключително интересни открития. Но за съжаление всяко начинани отново опира до пари, а има по-голяма вероятност да накараш скала да пусне вода с поглед, отколкото общински чиновник да отпусне средства за археология. От Старазагорско примери бол - отказаха да отпуснат средства за вдигането на една римска мозайка преди време, отказаха и да дадат пари да се направят най-елементарни изследвания на античния град Берое, а за Дълбошката крепост, която се намира на важен кръстопът и дума да не става... В следващите дни смятам да се срещна с археолозите от Казанлъшкия музей, за да видим, дали от келтското присъствие в Крън и Севтополис има останали някакви следи.

Поздрави!


Веднага мога да ти кажа, че следи от келтско присъствие край Севтополи са открити. Става дума за апликации от колани, ножници и др.

Печално е, че чиновниците са в съттояние да загубят милиони за глупости, но не намират няколко десетки хиляди лева за разкопки...тия пари се възвръщат, но кой да мисли?
цитирай
4. germantiger - ...
11.07.2012 09:51
Според изворите разликата мецжду келти и германи била в това, че германите били по-руси от блондините келти!

Изследването на хаплогрупите ясно показва непосредствената близост между германци и ирландци и явната им отдалеченост от днешните българи.

Една голяма част от днешните ирландци са да ги наречем "червендалести" и като антропотипове са преобладаващи тези характерни за северна Европа, но не и за Балканите. Възможността да е имало българи в Ирландия - народа Фир Болг е съвсем реална и вероятно истинна. Ако не греша обаче легендата завършва с избиването им след като те владеели иралндците. Със сигурност реално едва ли са били масово избити в онова време и реално може би са участвали във формирането на ирландската народност, отделно културно и цивилизационно също.

"Схема" от мой постинг
http://germantiger.blog.bg/photos/119896/original/132(2).jpg
цитирай
5. d3bep - Били са и в Мала Азия, Херодот още го ...
11.07.2012 13:03
Били са и в Мала Азия, Херодот още го упоменава, като има дори хипотеза, че пергамскяит олтар, титаномахията, е реминисценция от изпъждането на келтите. Това изобщо не е нехарактерно на епохата. Митридат има парелеф на който е изобразено как Херкулес подава ръка на прикованият Прометей ,а всъщност е изобразил своето лице в Херкулес, а в прикованият прометей - елинистическ исимволи, градейки демек пропаганда как той ще освободи елините от римското приковаване....

Интересни са мнго окелтите и келтологията тепърва се поражда.. Лошото е че са също тъй неясни и неуловими като етнос като траките, и много ги смесват древните...
Всъщност ако не греша "лафът за най - многобройният народ на земята след индусите" е казан от Херофдот за траките.
И после, мисля че от Тукидид, за келтите...
цитирай
6. sparotok - Fir Bholg
11.07.2012 16:53
germantiger написа:
Според изворите разликата мецжду келти и германи била в това, че германите били по-руси от блондините келти!

Изследването на хаплогрупите ясно показва непосредствената близост между германци и ирландци и явната им отдалеченост от днешните българи.

Една голяма част от днешните ирландци са да ги наречем "червендалести" и като антропотипове са преобладаващи тези характерни за северна Европа, но не и за Балканите. Възможността да е имало българи в Ирландия - народа Фир Болг е съвсем реална и вероятно истинна. Ако не греша обаче легендата завършва с избиването им след като те владеели иралндците. Със сигурност реално едва ли са били масово избити в онова време и реално може би са участвали във формирането на ирландската народност, отделно културно и цивилизационно също.

"Схема" от мой постинг
http://germantiger.blog.bg/photos/119896/original/132(2).jpg


Тигре, имаш право за това, че повечето от Fir Bholg са били избити от ирландците. На оцелелите обаче е позволено да се заселят в провинция Connacht.

Данните, които притежавам говорят за генетическа близост между ирландци и испанци, не ми е познато изследване показващо близка връзка между германи и ирландци.

The primary genetic legacy of Ireland seems to have come from people from Spain and Portugal after the last ice age.” said McEvoy. “They seem to have come up along the coast through Western Europe and arrived in Ireland, Scotland and Wales. It’s not due to something that happened 2,500 years ago with Celts.” We have a much older genetic legacy.

The findings are published in The American Journal of Human Genetics at the University of Chicago.



http://killarney-ireland.info/genealogy/dark-irish-celt-genealogy.html
цитирай
7. sparotok - уточнение
11.07.2012 17:14
d3bep написа:
Били са и в Мала Азия, Херодот още го упоменава, като има дори хипотеза, че пергамскяит олтар, титаномахията, е реминисценция от изпъждането на келтите. Това изобщо не е нехарактерно на епохата. Митридат има парелеф на който е изобразено как Херкулес подава ръка на прикованият Прометей ,а всъщност е изобразил своето лице в Херкулес, а в прикованият прометей - елинистическ исимволи, градейки демек пропаганда как той ще освободи елините от римското приковаване....

Интересни са мнго окелтите и келтологията тепърва се поражда.. Лошото е че са също тъй неясни и неуловими като етнос като траките, и много ги смесват древните...
Всъщност ако не греша "лафът за най - многобройният народ на земята след индусите" е казан от Херофдот за траките.
И после, мисля че от Тукидид, за келтите...


По времето на Херодот няма нито един келт в Мала Азия. В История -ІІ, 33 и ІV, 49 говори за келтите в Западна Европа споменавайки, че Дунав извира от техните земи.

Келтологията не се поражда сега, започнало се е преди няколко века. Като основоположници могат да се посочат Джордж Бюкянън (1506-1582) и Едуард Луид (1660-1709). В края на 19-ти век Алфред Холдер издава три тома ( с над 6000 страници) на Alt-keltischer Sprachschatz.

Други известни келтолози са Дотен, Райс, Елис Еванс, Днеймс, Джейн-Грийн, Пауъл, Матюз, Филип, Хейурд, Симс...Много са, но човек трябва да се интересува и най-вече да чете внимателно.

Не Тукидид, а Павзаний е този, който казва, че само келтите са по-многобройни от траките - "Описаните на гърция", І.9.6.
цитирай
8. sparotok - келти и гали
11.07.2012 17:23
анонимен написа:
Наистина интересни коментари, ама така и не разбрах кои са келтите и кои галите. Има ли някъде ясна дефиниция и къде може да се прочете повече по темата. Благодаря предварително.


Единствените истински келти са галите. Ирландци, шоландци и т.н. са наречени келти около 2000 години по-късно от времето когато Херодот пише за келтите от континентална Европа. Това е направено от Луид и Бюкянън, те решават, че старите гали са деди на ирландци, шотланди, уелсци...защото много от галските думи се срещат и в ирландски, уелски... Не е обсъдена възможността да се касае само за езиково влияние, а не за общ произход.

Римляните също повлияват дедите на испанци и португалци езиково. Понеже римските завоевания са добре документирани, никой не смята, че испанци и италианци имат едни и същи деди.

Галите обаче повлияват населението на Британските острови през Бронзовата, а после и през Ранната Желязна Епоха...когато дори Рим не е съществувал. Останали са само легенди за народ болги, който идва от Тракия и Скития и владее Ирландия дълго време. Легендите разказват, че Атила е от рода на тези хора...
цитирай
9. germantiger - Към спароток
11.07.2012 19:42
За заселването им в тази провинция не знам и това е естествено, защото не съм се интересувал в детайл от темата, така че ти се доверявам и не се съмнявам в заявеното от теб. Самия извор обаче е да го наречем легендарен и не е без съмнение историчен, също така в легендата се разказва ако добре помня причината да бъдат избити - тиранични и възгордяли се фир болг. Дали е истина, дали това е обвинение без да имаме контратеза ние не знаем или поне аз?!

Иначе казано наличието на народ фир болг в ирландия не е сигурно като историческа истинност, но според мен е базирано на рералност и не поставям под съмнение извора на ирландския творец - на прима виста не помня името му и названието на извора, имам го по директориите за жалост някъде.

Близостта между ирландци и германци е засвидетелствана в схемата на хаплогрупите и в науката антропология за разпространение на антропотивповете в Европа.

Не се съмнявам и за другото, че ирландците или част от тях може да се родеят с иберийци, на британския остров е особено - от светли англо-сакси и юти, през тъмнокоси уелсци и шотландци ту планински, ту равнинни.

Ирландците са най-често или червендалести или особен "тип" брюнети и при тях вероятно има няколко "линии", една от които е тази за която ти пишеш.

От друга страна приликата между иберийци, макар там също да има и "светлокоси области"), та иберийците и особено испанците имат явна и видима прилика с българите днес, това е без съмнение видно!

Иначе казано смесвания е имало винаги, цивилизационни контакти, импулси и дори поставяне на основи пак е имало в античността и средновековието, въпроса е доколко, в какво и къде.
цитирай
10. анонимен - Само мога да ви кажа, че в историч...
12.07.2012 00:06
Само мога да ви кажа, че в исторически документ съм срещал името Бреян, и това по време на Балканските войни.
Интересувах се, защото и моята фамилия е производна от това име.
цитирай
11. borjanmljakov - Блогерът спароток доказа, че до...
12.07.2012 00:47
Блогерът спароток доказа, че досегашните схващания за келтите са погрешни, при това без халхабер от стари (а подозирам и от нови) езици, в противоречие с всички историци, посветили живота си на въпроса и ползвайки единствено Уикипедия. Намирам, че момчето е не само необразовано, но и глупаво. Разгеле тук неграмотни, пред които да блесне, дал Господ.
цитирай
12. alexanderherzdorf - Блогерът спароток доказа, че до...
12.07.2012 00:54
borjanmljakov написа:
Блогерът спароток доказа, че досегашните схващания за келтите са погрешни, при това без халхабер от стари (а подозирам и от нови) езици, в противоречие с всички историци, посветили живота си на въпроса и ползвайки единствено Уикипедия. Намирам, че момчето е не само необразовано, но и глупаво. Разгеле тук неграмотни, пред които да блесне, дал Господ.


Нещо не ви схващам коментара, моля бъдете по-точен...
цитирай
13. анонимен - Снимката на келтската керамика ...
12.07.2012 11:33
Снимката на келтската керамика откъде е ? По-точно коя книга (защото виждам, че е сканирано изображение) и в кой музей ?
цитирай
14. alexanderherzdorf - Снимката на келтската керамика ...
12.07.2012 12:04
анонимен написа:
Снимката на келтската керамика откъде е ? По-точно коя книга (защото виждам, че е сканирано изображение) и в кой музей ?


http://balkancelts.wordpress.com/ - ето от този сайт, посветен на изучаването на келтите на Балканите
цитирай
15. germantiger - ..
15.07.2012 09:57
Общността на келти и германи или келтогермани като артефакти (да ги наречем) е изключително пълно изобразена и описана в книгата Kelten und Germanen in heidnischer Zeit ot Eggers, Will, Joffroy, Holmquist - имам удоволствието да я притежавам книжна, а на скан "бол" други книги за келтогерманите.
цитирай
16. atil - Подробности и народно научно-п...
16.07.2012 21:56
Подробности и народно научно-популярно обяснение има при мен, но това за някои хора няма значение..Но за други пък може да е от полза:
http://atil.blog.bg/history/2012/05/31/keltite-na-balkanskiia-poluostrov.961377
Надявам се да е от полза и за автора на горния пост.
цитирай
17. анонимен - Ugg Boots Sale
25.10.2012 21:02
rpfslxwsz
http://www.buybootugg.com/ Cheap Uggs
http://www.uggboots-discout.com/ Cheap Ugg
http://www.cheapbootugg.com/ Ugg Sale
http://www.uggboots-winter.com/ Ugg Sale
http://www.winter-uggboots.com/ Ugg Boots
http://www.uggbootsbuyalot.com/ Uggs
http://www.backuggboots.com/ Uggs Sale
http://www.uggbootstoback.com/ Ugg Sale
http://www.uggbootsaledollar.com/ Ugg Outlet
http://www.discountbootsale.com/ Uggs Outlet
http://www.shoesforwinter.com/ Ugg Boots Sale
http://www.bootsonline-ugg.com/ uggs for sale
http://www.bootoutletssale.com/ Uggs
gliffxmhb
<a href=http://www.buybootugg.com/#gtxbfkkpl>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.uggboots-discout.com/#tsyjawgtq>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.cheapbootugg.com/#dirxuhfqd>Ugg Outlet</a>
<a href=http://www.uggboots-winter.com/#lfkzmxsjt>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.winter-uggboots.com/#fljbkcbrl>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.uggbootsbuyalot.com/#kzqroxens>Cheap Ugg</a>
<a href=http://www.backuggboots.com/#fdwgthmqq>Cheap Uggs</a>
<a href=http://www.uggbootstoback.com/#bfsqdcovk>uggs for sale</a>
<a href=http://www.uggbootsaledollar.com/#ipdcjbphn>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.discountbootsale.com/#cbuxoxqat>Ugg Boots Sale</a>
<a href=http://www.shoesforwinter.com/#kdpvpggoo>Ugg Outlet</a>
<a href=http://www.bootsonline-ugg.com/#skpkdqbur>Ugg Boots Sale</a>
<a href=http://www.bootoutletssale.com/#mhvayujkp>uggs outlet</a>
twlagsbra
<a href=http://www.buybootugg.com/#ybmoifllq>Uggs Sale</a>
<a href=http://www.uggboots-discout.com/#gzqnbnziv>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.cheapbootugg.com/#ljkqagbeo>Ugg Boots Sale</a>
<a href=http://www.uggboots-winter.com/#exieckshn>uggs for sale</a>
<a href=http://www.winter-uggboots.com/#lbwdnvras>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.uggbootsbuyalot.com/#slfdicggo>Uggs Outlet</a>
<a href=http://www.backuggboots.com/#cytnrozod>Cheap Uggs</a>
<a href=http://www.uggbootstoback.com/#vnnueeujw>Ugg Boots Sale</a>
<a href=http://www.uggbootsaledollar.com/#ryrvfebnl>Ugg Outlet</a>
<a href=http://www.discountbootsale.com/#tjzuhollx>Cheap Uggs</a>
<a href=http://www.shoesforwinter.com/#sbxmmjumi>Uggs Outlet</a>
<a href=http://www.bootsonline-ugg.com/#cdabntpdp>Ugg Outlet</a>
<a href=http://www.bootoutletssale.com/#pxcyucnyz>Ugg Boots</a>
цитирай
18. анонимен - Ugg Outlet
26.10.2012 05:49
waryfnxet
http://www.buybootugg.com/ Ugg Boots Sale
http://www.uggboots-discout.com/ Uggs
http://www.cheapbootugg.com/ Cheap Ugg Boots
http://www.uggboots-winter.com/ Ugg Boots Sale
http://www.winter-uggboots.com/ Ugg Boots
http://www.uggbootsbuyalot.com/ Cheap Ugg
http://www.backuggboots.com/ Uggs
http://www.uggbootstoback.com/ uggs for sale
http://www.uggbootsaledollar.com/ Ugg Outlet
http://www.discountbootsale.com/ uggs outlet
http://www.shoesforwinter.com/ Uggs Sale
http://www.bootsonline-ugg.com/ Ugg Boots
http://www.bootoutletssale.com/ uggs outlet
wunbcaiuy
http://www.buybootugg.com/#kdcafamnd - Cheap Ugg Boots
http://www.uggboots-discout.com/#wkykzvgwi - uggs for sale
http://www.cheapbootugg.com/#hzexuccky - Ugg Sale
http://www.uggboots-winter.com/#gcoutkaqx - uggs for sale
http://www.winter-uggboots.com/#sawzixjfk - Uggs
http://www.uggbootsbuyalot.com/#huqzghexn - Ugg Boots Sale
http://www.backuggboots.com/#sejhfkpwh - Ugg Outlet
http://www.uggbootstoback.com/#yefyizkbh - Ugg Boots Sale
http://www.uggbootsaledollar.com/#gjoyheomn - Uggs Sale
http://www.discountbootsale.com/#eeiaylraa - Cheap Uggs
http://www.shoesforwinter.com/#ibftapjkk - Cheap Ugg
http://www.bootsonline-ugg.com/#kctlnjqqd - uggs outlet
http://www.bootoutletssale.com/#rybfqxuqa - Ugg Boots Sale
xmalnjwre
<a href=http://www.buybootugg.com/#sjubdnkba>Uggs Sale</a>
<a href=http://www.uggboots-discout.com/#peupzctml>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.cheapbootugg.com/#zzfrcosdi>Uggs</a>
<a href=http://www.uggboots-winter.com/#vcskymxyj>uggs outlet</a>
<a href=http://www.winter-uggboots.com/#uurjenzjp>Ugg Sale</a>
<a href=http://www.uggbootsbuyalot.com/#vhvzpjsru>Uggs</a>
<a href=http://www.backuggboots.com/#tfumsmxsz>Cheap Ugg</a>
<a href=http://www.uggbootstoback.com/#ynkoqqawi>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.uggbootsaledollar.com/#xufopgmqu>Uggs</a>
<a href=http://www.discountbootsale.com/#yqgbftgpx>Ugg Sale</a>
<a href=http://www.shoesforwinter.com/#eoheovogb>Ugg Boots Sale</a>
<a href=http://www.bootsonline-ugg.com/#omgsjhypn>Ugg Sale</a>
<a href=http://www.bootoutletssale.com/#runpdpxmj>uggs outlet</a>
цитирай
19. анонимен - Cheap Uggs
26.10.2012 10:23
<a href=http://www.salesboot.com/#ozzewgkqb>UGG Bailey Button Boots</a>
<a href=http://www.boottrend.com/#lpimgvtnt>Ugg Outlet Nederland</a>
<a href=http://www.north-facecatalyst.com/#hmujzdleo>North Face Jackets</a>
<a href=http://www.canadiangooseparkas.com/#xvrawjwcp>Canada Goose Jackets</a>
<a href=http://www.bootscurrent.com/#qwumyhiny>Ugg Boots</a>

http://www.canadagoosel.com/ Canada Goose
http://www.canadagooseprixcanada.com/ Canada Goose Doudoune
http://www.north-facedealers.com/ North Face Outlet Store
http://www.bootsforfashion.com/ Cheap Uggs
http://www.bootsyeti.com/ Cheap Ugg Boots

http://www.canadagooseprixcanada.com/#ddaeqschg - Canada Goose pas cher
http://www.kopegoedboots.com/#faevwuyuu - Uggs Outlet
http://www.bootslammy.com/#ngeqscayo - Ugg Boots
http://www.bootoutletsnow.com/#unfexfynl - Uggs
http://www.north-facevestsale.com/#ertaprpxq - The Norh Face
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexanderherzdorf
Категория: История
Прочетен: 704679
Постинги: 121
Коментари: 926
Гласове: 858
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031