Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2012 02:17 - Основите на деизма
Автор: alexanderherzdorf Категория: Политика   
Прочетен: 3930 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 20.09.2012 02:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 

Исторически погледнати деизмът води своето начало от един от най-видните умове на Англия на Стюартите – сър Едуард Хърбърт, известен дипломат, политик и религиозен философ. Като учение деизмът намира своя истински зенит в епохата на Просвещението, когато по него се увлича цяла плеяда мислители, учени, писатели, композитори, философи и политици – Волтер, Русо, Пейн, Джеферсън, Ломоносов, Нютон, Франклин, Франклин, Ламарк, д‘Аламбер, Хюм, Бетовен и много други. Каква обаче е основата на това течение?

image

По своята същност то се различава от традиционните възгледи на християнството и признава съществуването на Бог и неговатя роля в Сътворението, но отрича всички свръхестествени и мистични явления, намесата му в делата и събитията, както и религиозния догматизъм. И въпреки това той не се придържа към единно течение и не предполага някакви особени канони погледнато концептуално. Според деизма не религията е начин за познаване на Бог и Неговата воля, а разумът, логиката и наблюденията над природата. Деистите също така високи ценят човешкия разум и свобода и вярват, че между Бог и наука трябва да се развива хармония, а не противопоставяне.

image

 Паралелно с това деистите определят свещените писания като необоснован догматизъм, които не само са противоречиви и спорни, но и са дело на човешка ръка, а не са Божии думи. Подобно е и отношението им към традиционната религия – според тях тя спекулира с големите задгробни блаженства и адските мъки, с цел да удържи своето паство, налагайки окови на свободната мисъл и вероизповедание. Въпреки това деизмът проповядва Единобожие – естествената и разумна вяра в единно Божество, което според Едуард Хърбърт е резултат от човешкото развитие в посока нисше-висше с голяма роля на християнския монотеизъм и античното вярване в стабилния и действащ разум на човека. Не по-малка роля за развитието на деизма има и великият английски философ-емпирик Дейвид Хюм. 

Видни деисти


image

"Предразсъдъкът е мнение, което не се основава на разума"

Франсоа Волтер

image
 

"Да виждаме несправедливостта и да мълчим, означава да участваме в нея."

Жан-Жак Русо

 

image


"Умереност в нравите - винаги добродетел, умереност в принципите - винаги порок."

Томас Пейн

image


"Ние приемаме тези истини за самоочевидни: че всички хора са създадени равни и са надарени от своя Създател с неотменни права, сред които правото на живот, свобода и стремеж към щастието"

Томас Джеферсън

image


"Човек пише неясно за това, което ясно си представя."

Михаил Ломоносов


image

"Геният е постоянство на мисълта, съсредоточена в известно направление."

Исак Нютон


image
    "Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност."

Бенджамин Франклин



image
  Жан-Батист Ламарк


image


"Истински философ е този, който без да се хвали, притежава онази мъдрост, с която се хвалят другите, без да я притежават."

Жан льо Рон д"Аламбер


image

"Нищо не е свободно така, както човешката мисъл"

  Дейвид Хюм


image


"Обичай свободата повече от живота."

Лудвиг ван Бетовен




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Това пак е някакво сатанинско уч...
11.10.2012 19:07
Това пак е някакво сатанинско учение идващо от Запад. Слава Богу че като православна страна България все още удържа фронта срещу тези демонистични философски култове за пленяване на човешки души и отвеждането им в тъмните дебри на първичните зли сили. Има само един единствен път за достигане до Бога и този път се нарича Свето Православие. Всичко друго е служение на демона.
цитирай
2. alexanderherzdorf - Това пак е някакво сатанинско уч...
11.10.2012 23:55
анонимен написа:
Това пак е някакво сатанинско учение идващо от Запад. Слава Богу че като православна страна България все още удържа фронта срещу тези демонистични философски култове за пленяване на човешки души и отвеждането им в тъмните дебри на първичните зли сили. Има само един единствен път за достигане до Бога и този път се нарича Свето Православие. Всичко друго е служение на демона.


Въпреки че много обичам високопарно говорещи войнстващи псевдо-християнски демагози като Вас, ще Ви помоля да си изливате фанатизма и фарисейщината на друго място. Втръснало ми е от позьори, които се опитват да легитимират собствената си душевна извратеност, използвайки като щит изопачена форма на християнската религия... Мартин Лутър Кинг е наричал себе си християнин, защото е обичал враговете си. Но ако сте християнин, който поддържа подобен вид омраза, какъвто разпространявате Вие, трябва да измислите ново име за себе си. :) Просто защото не можете да се наречете последователи на Христос, който има фрази като "Обичай врага си", "Всяко зло за добро" и "Обърни другата буза". Сериозно ли? :)) Това може да се прочете в онази книга, която представяте за свой морален пътеводител. Да не следвате тази част от Библията и да се представяте за християни е все едно да се присъедините към Грийнпийс и да мразите китове. :)) Така че сядайте, четете и го раздавайте по-леко...
цитирай
3. kordon - Моето разбиране за Деизма
29.11.2014 14:35
Деизмът, според мен, е може би най-приемливата и рационална форма на вярата в Бог, защото се основава на логиката и разума, а не на чистата вяра. Деизмът като че ли е в състояние да примири науката и религията, които иначе са непримирими врагове. На това ме навежда деистичната постановка (доколкото аз разбирам Деизма), че Бог е сътворил света, с цялата материя и енергия в него, заедно със законите, по които той функционира, в един единствен акт. След този еднократен акт, не е нужно Той да се намесва, защото творението му – а именно Всемира, работи безотказно, не се нуждае от ремонти и не се налага да се добавя или премахва каквото и да било. Причината за това е, че Бог е Съвършен и следователно всичко, което създаде, работи безаварийно и напълно по правилата, които Той е определил в началото.

Следователно, когато науката разкрива природните закони, тя всъщност открива принципите, заложени първоначално от Него. По този начин науката и религията не влизат в противоречие, освен в частта за Божието съществувание. Защото, според научните принципи, едно нещо не съществува, докато не бъде доказано в многократни експерименти с повтарящи се резултати. По същия начин не може да бъде отхвърлена и тезата за съществуването Му, тъй като липсват данни, които да потвърждават това.
Така че въпросът остава отворен...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexanderherzdorf
Категория: История
Прочетен: 704694
Постинги: 121
Коментари: 926
Гласове: 858
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031