Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2012 23:18 - Размисли за десницата
Автор: alexanderherzdorf Категория: Политика   
Прочетен: 4471 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 29.12.2012 16:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 Малко са историческите събития, които имат такова символно значение, като падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. Този ден поставя началото не само на една нова ера за страните от Източна Европа, излизащи постепенно от мрака на тоталитаризма, но и на една нова епоха в човешкото развитие. Това бе времето на триумфализма от „Краят на историята“ на Франсис Фукуяма, на една желана и търсена победа на демокрацията и на идеята за нов международен порядък, основан на солидарност и споделена глобална отговорност пред различните проблеми. Събитията от 11 септември 2001 г. обаче, американската инвазия в Ирак от 2003 г. и световната финансова криза от 2008 г. разклатиха и заличиха голяма част от тези представи, сякаш доказвайки ни, че Хегел не е бил прав, че Фукуяма греши, че историята не е еднолинеен прцес и връщайки Realpolitik и Самюел Хънтингтън обратно в нашето полезрение.

image

 

На фона на развиващите се глобални проблеми(СПИН, глад, тероризъм, търговски противоречия, негативни ефекти от глобализацията, геноцид, нарушаване на човешките права и др.), Западният свят се оказа изправен пред редица изпитания, касаещи собствената му ценностна система. Традиционните виждания за ляво и дясно са поставени пред редица въпроси. Възходът на глобалния капитализъм направи много от представите, наследени от миналото, нереални и остарели и ги изправи пред цяла плеяда от въпроси. Те не оставиха настрани и европейското дясно пространство, за което би могло да каже, че се намира в състояние на един истински катарзис.

image

 

Погледнато от историческа гледна точка, развитието на следвоенната европейска десница е белязано от две големи идейни течения, чиито възход обхваща два определени хронологически периода – 50-те и 60-те години на ХХ век, а впоследствие и 80-те години. Първото течение е свързано с влиянието на германския канцлер Конрад Аденауер и неговия министър на икономиката Лудвиг Ерхард(ученик на видния икономист от Австрийската школа Лудвиг фон Мизес), засилването и разпространението на идейните основи на християн-демокрацията и прилагането на икономическата система на „социалното пазарно стопанство“. Резултатът от това е модел, базиран на принципите на капитализма, коригиран от идеите на социалната държава и социалната доктрина на Католическата църква. Възходът на второто е през 80-те години като неговият произход може да бъде определен като евроатлантически. Той се формира под влиянието на неоконсерватизма в САЩ, добил най-голям израз в „рейгъновата революция“ и политиката на Маргарет Тачър в Обединеното Кралство. Разликата между двете основни влияние се състои предимно в икономически и морални аспекти. Докато тези под влиянието на тандема Аденауер-Ерхард приемат идеята за икономика, която се базира на баланс между частен и публичен сектор, неоконсерваторите и тачъристите изпитват предпочитания към частния сектор, дерегулацията и ограниченията на публичния. Разбира се, освен тези течения в следвоенната европейска десница, същестуват и други групи, които обаче са по-миноритарни – либертарианци, монархисти и прочие. Защо моралните аспекти? За разлика от умерените си предшественици, повлияни предимно от „Протестантската етика и духът на капитализма“ на Вебер и различни католически социални доктрини, мнозина неоконсерватори се ориентират към едно по-стабилно и по-твърдо приемане на християнската вяра като морален пътевод.

image

На фона на грандиозните процеси, протичащи на Стария континент, десницата си постави като ориентиер една доста балансирана позиция, чието въплащение може да бъде описано чрез един от най-силните десни лидери от времето на Маргарет Тачър насам. Става дума за германския канцлер Ангела Меркел. Въпреки своята умереност, Меркел успя да направи невъзможното във възмножно – да превърне „болният човек на Европа“ Германия в доминираща икономическа сила, да овладее дълговите проблеми, без да позволи ексцесиите от Испания и Гърция да бъдат изиграни по немски сценарий и да съкрати разходите и намали данъците, без обаче да изменя характера на социалното пазарно стопанство в своята страна. Меркел успя да запази и много балансирана позиция във външната политика, стремейки се за да запази съюза, без обаче да разширява неговия централизъм. Пример за подобно успешно лидерство, с аспекти на много силно развита национална сигурност и външна политика, може да бъде открито в неевропейските мащаби и по-специално в правителството на Бенямин Нетаняху в Израел. Изключвайки Меркел обаче, европейската десница все още не е достигнала онова идейно ниво, което би и позволило да даде адекватен отговор на повечето проблеми. Процесите по неговото осъществяване обаче вече са в ход.

image
 

Къде е България? Изключвайки лявопопулистката реторика на ГЕРБ, недоносения икономически либерализъм на Кунева, разпадналото се СДС и заформящата се коалиция „Ярешки“(Яне и Марешки), трябва да се отбележи, че единствената стабилна и дясно-ориентирена платформа принадлежи на ДСБ. Осланяйки се на експертен опит и силен коректив от страна на двете големи десни течения на следвоенната европейска десница, Демократи за силна България излизат с нужните решения, които биха дали пътеводен фар на българското дясно, и биха тласнали страната на монополите, корупцията и отчайващи високата безработица по пътя на реформите и просперитета. Това би бил единственият възможен и верен път на развитие, който макар и непопулярен в различни свои аспекти, е правилното решение. 




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - Да ме прощаваш, че не пиша по същността на постинга ти!
02.12.2012 07:41
Меркел така и не направи нищо за германския народ като такъв германски.

За германската нация, чието бъдеще е негерманско, емигрантско - да, за икономиката - да, за гърците - да, за германците "йок".

Демографското, културно и нравствено ликвидиране на "германия" продължава успешно и при Меркел.
цитирай
2. nicodima - Съгласна съм, че е така!
02.12.2012 15:02
"Демократи за силна България излизат с нужните решения, които биха дали пътеводен фар на българското дясно, и биха тласнали страната на монополите, корупцията и отчайващи високата безработица по пътя на реформите и просперитета."

Но къде са хората, с които ще го направят?
Защото едно е реалната визия за нещата, а друго - успешните управленски действия...
Да не говорим, че при толкова прост народ / да ме прощават социолозите и всякакви националисти /, за ДСБ няма никакъв шанс на изборите, дори и да вкара 1-2 ма в НС.
цитирай
3. dimenzed - Какви "демократи за силна ...
02.12.2012 17:15
Какви "демократи за силна България", какви 5 лева?! alexanderherzdorf ти май явно си защитник на държавата паразит Израел, на демографското ликвидиране на Германия, а и на България?! Точно благодарение на твоите "демократи" и техния т.н. "преход", България загива! България само монархията или поне силно национализирана политика ще я съживи!
цитирай
4. nicodima - Очевидно нямаш представа от платформата на ДСБ!
02.12.2012 18:15
dimenzed написа:
Какви "демократи за силна България", какви 5 лева?! alexanderherzdorf ти май явно си защитник на държавата паразит Израел, на демографското ликвидиране на Германия, а и на България?! Точно благодарение на твоите "демократи" и техния т.н. "преход", България загива! България само монархията или поне силно национализирана политика ще я съживи!


Та, без много да ти обяснявам, ако си умен човек, ще попрочетеш малко и ще видиш реалните прилики между платформите на Костов и Льо Пен, например... А за последния не може да се твърди, че иска демографско ликвидиране на Франция.
цитирай
5. alexanderherzdorf - Какви "демократи за силна ...
02.12.2012 20:07
dimenzed написа:
Какви "демократи за силна България", какви 5 лева?! alexanderherzdorf ти май явно си защитник на държавата паразит Израел, на демографското ликвидиране на Германия, а и на България?! Точно благодарение на твоите "демократи" и техния т.н. "преход", България загива! България само монархията или поне силно национализирана политика ще я съживи!


Да бе, същите онези Демократи за силна България, които предлагат цяла армада от разумни и осъществими реформи във всички сфери на публичния сектор и законодателството, само че хората, които използват думи като "национализирана " май не са стигнали до онзи тънък момент, който включва прочитането на платформата, запознаването с идейната база и прочие. Израел със сигурност не е паразитна държава, а е такава, която е възникнала през 1948 г. на базата на определена норма в международното право, базирана на решение на правителството на Британската империя, което то прокарва през Генералната асемблия на ООН. Но отново човек трябва да е постигнал някаква степен на знание, за да разбере за какво му се говори. Проблемът на Германия с емигрантите си е неин проблем, който тя може да реши само след като разреши собствената си демографска криза на застаряващо население. А последното лафче за "демократите" и прехода ще си го запиша някъде, защото много ми хареса. Много са ми забавни всички онези, които тъжат по времето от преди 10 ноември, режимите на тока, корикомите и прочие... :) Силно национализирана политика не може да има, защото национализацията е тип икономически механизъм, който е подкрепян от комунистите. Десните са ориентирани към частния сектор като единствено решение на икономическите проблеми. Правителството не може да създава просперитет.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexanderherzdorf
Категория: История
Прочетен: 704656
Постинги: 121
Коментари: 926
Гласове: 858
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031